Dom om blöjor kan bli miljonsmäll

Enligt en dom ska blöjor ingå i förskolans taxa. Rättvist, tycker vissa. Men det skulle innebära en rejäl kostnadsökning för Region Gotland.

Blöjor. Många behövs och det kostar. Antingen för föräldrarna eller för samhället. Eller både och.

Blöjor. Många behövs och det kostar. Antingen för föräldrarna eller för samhället. Eller både och.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Gotland2019-09-28 16:11

"Blöjbråket" har blivit ett begrepp i media den senaste veckan. Detta efter en dom i en förvaltningsdomstol på fastlandet, som slår fast att kommuner med maxtaxa i förskolan ska stå för blöjor till barnen.

Fallet gick vidare till kammarrätten – som gjorde samma bedömning. Nu har fallet överklagats till Högsta förvaltningsdomen. Om de tar upp fallet och om samma dom faller igen, kan detta bli rättesnöret för hela landet.

Vad detta skulle kosta Region Gotland är oklart, men enligt GT:s egna beräkningar kan det handla om runt en miljon kronor per år. Och det skulle belasta barn- och utbildningsnämnden – som redan är på väg mot ett rejält ekonomiskt underskott.

Nämndordföranden Stefan Nypelius (C) har än så länge få kommentarer:

– Vi avvaktar och ser hur domstolsutslagen blir först.

Har frågan om huruvida blöjor ska ingå diskuterats tidigare?

– Nej, det har åtminstone inte varit uppe på politisk nivå, säger han.

Nämndkollegan i opposition, Lisbeth Bokelund (MP), har något mer att säga:

– Spontant tänker jag att det borde vara samma över hela landet. Det här skulle kanske underlätta för personalen också och det blir mer rättvist, för blöjor är dyrt. Men visst blir det en merkostnad, säger hon.

En lösning, om blöjor ska ingå i maxtaxan framöver, är att höja själva taxan. Men det är inte heller givet.

– Det är jämförelsevis billigt med förskola på Gotland och taxan har inte höjts på länge. Men även det är, i sin tur, en rättvisefråga, anser Lisbeth Bokelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!