Domare sänker advokatarvoden

Domare Mikael Mellqvist sänker ersättningen till två försvarsadvokater i en dom. Han tycker inte att de gjort ett bra jobb.- Rent nonsens! Jag ska ha betalt för jobbet, och tänker överklaga domen, säger Eric Dufvenmark, en av advokaterna.

Mångsidig. Mikael Mellqvist är inte bara lagman i Gotlands tingsrätt. Han har skrivit sju, åtta böcker, många avhandlingar... och en dom på vers. "Men det kommer jag inte att göra om, det var stundens ingivelse", bedyrar han, men medger att det var ganska kul.

Mångsidig. Mikael Mellqvist är inte bara lagman i Gotlands tingsrätt. Han har skrivit sju, åtta böcker, många avhandlingar... och en dom på vers. "Men det kommer jag inte att göra om, det var stundens ingivelse", bedyrar han, men medger att det var ganska kul.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-12-04 04:00
I den nyligen avkunnade domen mot tre unga klottrare i Visby, har domaren Mikael Mellqvist skarpt kritiserat två av försvarsadvokaterna.
Han skriver att Eric Dufvenmark och Staffan Fredriksson, vid det förberedande sammanträdet, "varit oförmögna att ge några direkta och klara besked."
Han menar att de "snyltat" på den tredje advokatens, Tomas Pettersson, arbete och kunskaper.

"Brist i omsorgen"
Mikael Mellqvist menar vidare att Dufvenmark och Fredriksson visat brister i omsorgen om sina huvudmän och bristande skicklighet.
Därför ska de få en "rejäl nedsättning" av den ersättning de yrkat på.
Han sänker ersättningen från yrkade nära 67 000 kronor till 30 000 kronor för Dufvenmark medan Fredriksson får sin ersättning sänkt från begärda 45 000 kronor till 20 000 kronor.

Men han får beröm
Tomas Pettersson, däremot, får av Mellqvist beröm för att vara särskilt noggrann och omsorgsfull i sitt arbete.
Han får begärd ersättning på drygt 82 000 kronor trots att han, enligt Mellqvist "lagt ned oskäligt mycket tid på uppdraget".

"Rent nonsens"
Advokat Eric Dufvenmark tillbakavisar med hetta anklagelserna.
-Det är rent nonsens! Jag var väl förberedd och hade tagit med mig klienten till sammanträdet. Det kan protokollet visa.
Han säger att utredningen var på 2000 sidor och att de betade av 150 olika anspråk under sammanträdet.
- Jag tycker att vi redde ut det bra och att jag gjorde ett bra jobb.
Han är upprörd över Mellqvists dom.
- Jag blev förbannad och tycker det är orättfärdigt mot mig!
Han kommer nu att till hovrätten överklaga domarens beslut om arvodesersättningen. Tillsammans med en överklagan av hans klienters domar.
Advokat Staffan Fredriksson, som känner sig kränkt och vill försvara sin heder, tänker också överklaga domen.

Ordvalet upprör
Han säger att han inte kunnat förbereda sig bättre, eftersom hans klient gått under jorden. Han fick inte tag på honom. Flera gånger försökte han förgäves få förhandlingen inställd eller uppskjuten.
- När jag pratade med Mikael Mellqvist dagen innan förhandlingen sade han att jag skulle komma ändå, och att vi skulle improvisera. Så händer det här!
Han är också upprörd över domarens ordval i domen.
- Han skrev att vi snyltade. Det är ju en kriminell handling så det är nästan förtal.

Inte vanligt
Mikael Mellqvist säger i en kommentar till GT att det inte är direkt vanligt att domare kritiserar advokater och sänker deras arvoden på det sätt han gjort, men att det förekommer.
- I Stockholm förekommer det oftare, säger han.

Förtroendefråga
Han säger att domare har skyldighet att bevaka det som händer i rätten, bland annat hur advokaterna sköter sina jobb.
- Det handlar om ersättningar ur allmänna medel.
Han säger att domaren ska kunna lita på advokaternas bedömning, det är en förtroendefråga.
- I deras fall var det tydligt, de hade förberett sig illa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om