Dömd för barnvåldtäkt – vill fortsätta jobba i vården

En gotländsk tidigare vårdanställd som 2019 blev av med sin yrkeslegitimation till följd av flera grova brott och våldtäkter mot barn har nu ansökt om att få den åter. Han anser inte att brotten har någon relevans i hans yrkesutövning.

2019 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att återkalla den då vårdanställdes legitimation.

2019 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att återkalla den då vårdanställdes legitimation.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gotland2023-10-31 20:30

Redan 2016 dömdes den tidigare vårdanställde till fängelse i ett år och tre månader för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning efter att han under flera års tid misshandlat sin dotter som då var cirka 10 år gammal, samt sin sambo.

Hans dåvarande arbetsgivare, en vårdgivare på Gotland, hade fått kännedom om brottsligheten och anmälde ärendet till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg 2018. Några månader senare anmälde Ivo ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och yrkade att den vårdanställde skulle avlegitimeras.

Men bara månader senare under 2018 dömdes han på nytt. Den här gången till åtta års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn, fyra fall av våldtäkt mot barn, ytterligare ett fall av grov fridskränkning, sexuellt övergrepp mot barn vid sex tillfällen, två fall av försök till sexuellt övergrepp mot barn, 232 fall av sexuellt ofredande, barnpornografibrott, 35 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, 44 fall av försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, 36 fall av försök till köp av sexuell handling av barn samt nio fall av försök till köp av sexuell tjänst.

Ivo beslutade i början av 2019 att komplettera sin anmälan till ansvarsnämnden, som då ännu inte fattat beslut i ärendet.

Den anmälda mannen, som efter den första anmälan fick möjlighet att yttra sig, hade inställningen att det inte skulle löna sig att dra in legitimationen eftersom han även fortsättningsvis skulle kunna jobba vidare inom vården, om än inte med samma saker som han gjort tidigare. Vidare menade han att de brott han dömts för inte hade något som helst samröre med hans arbete.

Inte heller tyckte han att brottsligheten var av sådan art att den skulle påverka hans lämplighet att i framtiden arbeta inom vården. Men Ivo var av annan åsikt. Myndigheten menade att brottsligheten som han dömts för var av mycket allvarligt slag, och dessutom riktade mot ett stort antal barns liv och hälsa:

”Den brottslighet som xx är dömd för utgör sådan allvarlig brottslighet i patientsäkerhetslagens mening som är ägnad att påverka förtroendet för honom som legitimerad yy. Xx har genom brotten på ett allvarligt sätt missbrukat det förtroende som allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad personal inom hälso- och sjukvården. Hans legitimation som yy ska därför återkallas.”

I början av 2019 kom så beslutet från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att den tidigare vårdanställdes legitimation skulle återkallas. Beslutet verkställdes med omedelbar verkan:

”Det agerande som framkommer i ovan nämnda domar med upprepat våld mot nära anhöriga och ett mycket stort antal sexualbrott mot barn är oförenligt med rollen som yy och brottsligheten påverkar i högsta grad myndigheternas och allmänhetens förtroende för xx. Brotten ska därför enligt ansvarsnämnden anses vara allvarliga och ägnade att påverka förtroendet för honom. Hans legitimation som yy ska därför återkallas.”

Men nu har den tidigare vårdarbetaren alltså skrivit till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och ansökt om att få en omprövning av hans legitimation. Som skäl anför han bland annat att det är ”resursslöseri” att sitta här med sin kompetens när det fattas så mycket personal inom hans yrkeskategori. 

Han menar även att han skött sitt jobb utan anmärkning och att han inte gjort några fel i sin tjänsteutövning. ”Därför så hoppas jag att ni kan se det här med nya ögon”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!