Politiska kandidaterna som dömts för brott

Misshandel, trafikbrott, bokföringsbrott och olaga frihetsberövande. Det är några av brotten som har begåtts av politiska kandidater som ställer upp i höstens val till regionfullmäktige.

På Gotland finns 313 kandidater för de politiska partierna till valet till regionfullmäktige 11 september.

På Gotland finns 313 kandidater för de politiska partierna till valet till regionfullmäktige 11 september.

Foto: David Skoog

Gotland2022-07-04 07:02

Valet 2022

Med hjälp av researchföretaget Acta Publicas databas har Gotlands Allehanda granskat de 313 personer som kandiderar i valet till regionfullmäktige på Gotland. Acta Publica har dokument från tingsrätt och hovrätt sedan år 2005, bland alla kandidater handlar det om nio personer som har dömts för brott sedan dess.

I flera fall handlar det om trafikbrott som hastighetsöverträdelser, bilbältesförseelse eller olovlig körning, med böter som följd. Men så sent som förra året dömdes en person som kandiderar för Vänsterpartiet för olaga frihetsberövande och överträdelse av kontaktförbud. För detta fick personen villkorlig dom, och tvingades betala ett skadestånd om 10 000 kronor till offret.

Enligt Peter Barnard, ordförande för Vänsterpartiet på Gotland, finns inga ingående rutiner för att kontrollera personer som vill kandidera för partiet lokalt.

– Vi litar på att de som kandiderar har rent mjöl i påsen och gör inga större undersökningar. De allra flesta har vi känt i många år, och vi pratar med personerna och bildar oss en uppfattning, säger Peter Barnard.

Finns det någon gräns för när en person inte är lämplig för förtroendeuppdrag?

– Jag tycker alltid att man måste titta på de individuella fallen. När det gäller exempelvis brott mot barn måste man vara väldigt restriktiv. Men det är även viktigt att om man har avtjänat sitt straff måste historiken inte vara ett hinder för att få komma tillbaka.

En person som står på Kristdemokraternas lista till regionfullmäktige på Gotland dömdes år 2017 för misshandel. Kristdemokraten har enligt domen slagit en närstående i pannan, sedan en bråk dem emellan brutit ut. För detta dömdes kandidaten till dagsböter, då personen sedan tidigare är ostraffad bortsett från två trafikförseelser.

Den dömde överklagade tingsrättens dom till hovrätten, men hovrätten gjorde samma bedömning förutom att skadeståndsbeloppet sänktes.

– Jag känner till det som ligger till grund för den här domen. Man måste titta på varje enskilt fall, och det har vi gjort nu och kommit fram till att vi fortsatt har fullt förtroende för personen, säger Sara Lidqvist, ordförande för Kristdemokraterna på Gotland.

Inte heller Kristdemokraterna har någon systematisk granskning av dess kandidater.

– Det är inte så att vi per automatik granskar brottsregister, vi litar på våra kandidater. Däremot skriver alla under en kandidatförsäkran, där en av punkterna handlar om att om personen hamnar i en situation där förtroendet för denne kan ifrågasättas ska man ha en dialog med distriktet för att komma överens om lämpliga åtgärder, säger Sara Lidqvist.

Vid en jämförelse mellan partierna sticker Sverigedemokraterna ut med totalt fyra personer som dömts för någon typ av brott i tingsrätten. En av Sverigedemokraternas kandidater har år 2011 dömts i tingsrätten för ringa misshandel och olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Två år senare döms sverigedemokraten för att ha kört för fort. En annan kandidat för partiet är dömd för bokföringsbrott av Ekobrottsmyndigheten.

– Vi har ett kandidatutskott som tittar på om personen är lämplig. Jag skulle tro att man tittar både på sociala medier, brottsregister och om man är någorlunda skötsam med sin ekonomi. Men det måste finnas en förståelse och acceptans även när någon gjort fel, säger Lars Engelbrektsson, ordförande för SD Gotland.

Brottsdömda kandidater

Socialdemokraterna: 0 av 62 kandidater.

Centerpartiet: 0 av 41 kandidater.

Moderaterna: 1 av 41 kandidater.

Vänsterpartiet: 1 av 52 kandidater.

Sverigedemokraterna: 4 av 42 kandidater.

Miljöpartiet: 0 av 14 kandidater.

Liberalerna: 0 av 15 kandidater.

Kristdemokraterna: 1 av 23 kandidater.

Landsbygdspartiet: 1 av 9 kandidater.

Socialisterna - Välfärdspartiet: 0 av 11 kandidater.

Alternativ för Sverige: 1 av 3 kandidater.

Källa: Acta Publica

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!