Sparekonomen: Krisen över om två år – i bästa fall

Det har blivit dyrare att leva. Och värre lär det bli. Utgifterna för svenska hushåll stiger över hela landet. Även för gotländska familjer innebär det en rejält höjd månadskostnad. "Bättre att snåla in idag" tycker sparekonomen Sharon Lavie.

Gotlänningarnas hushållspriser fortsätter stiga. Sparekonomen Sharon Lavie tipsar om Konsumentverkets verktyg där man enkelt kan göra en budget online för att se över sina utgifter. "Där kan man se om man behöver säga upp några abonnemang eller streamingtjänster till exempel", säger hon.

Gotlänningarnas hushållspriser fortsätter stiga. Sparekonomen Sharon Lavie tipsar om Konsumentverkets verktyg där man enkelt kan göra en budget online för att se över sina utgifter. "Där kan man se om man behöver säga upp några abonnemang eller streamingtjänster till exempel", säger hon.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2022-06-23 06:02

På grund av högre ränta, ökade el- och bensinpriser och dyrare livsmedel har levnadskostnaderna för svenska hushåll ökat markant det senaste året. Det visar bland annat en ny rapport från Stockholms Handelskammare som förutspår en dyster framtid för svenskarnas ekonomi med fortsatt stigande priser. 

I april förra året låg månadskostnaden för en genomsnittlig gotländskt familj på 13 762 kronor. Om ett år förväntas samma siffra vara 17 952 kronor. För gotländska hushåll innebär det en total ökning på 4 189 kronor per månad och en höjd årskostnad på 50 273 kronor. 

undefined
"Jag tror att vi kommer vara i ett skakigt läge i två år framöver innan det stabiliserar sig. Sen hoppas jag såklart på att kriget tar slut vilket i sin tur skulle förändra situationen ännu snabbare", säger Sharon Lavie.

Enligt Sharon Lavie, som är sparekonom på Schibsted, är det bästa tipset för att hantera sin ekonomi att se över sina bostadskostnader och utgifter. 

– Har du marginal i din ekonomi eller behöver du dra ned på någonting? Konsumentverket har ett jättebra verktyg där man enkelt kan göra en budget online för att se över sina utgifter. Där kan man se om man behöver säga upp några abonnemang eller streamingtjänster till exempel.

Den som äger sin bostad bör även titta på sina räntebindningstider och hur de väntas förändras under den närmsta tiden och därefter höra av sig till banken.

– Även om du har ett bundet lån kan du förhandla om att binda om det på längre tid. Det innebär förmodligen en högre ränta nu men det kan vara bättre än att vänta. 

undefined
Höjda livsmedelpriser hjälper till att gräva hål i svenskarnas plånböcker.

För en genomsnittlig svensk familj med två barn, bil och villa visar rapporten en ökad årskostnad på 33 054 kronor under det senaste året. Till år 2023 väntas kostnaderna för ett genomsnittligt svenskt hushåll stiga med ytterligare 19 909 kronor vilket innebär en total ökning på 52 963 kronor per år. Regionalt är det Stockholms, Hallands och Skåne län som drabbats hårdast av de ökade levnadskostnaderna. Mycket på grund av att hushållen där generellt har högre lån och energipriser.

Men till de som mot förmodan har lite pengar att stoppa undan, har Sharon Lavie några tips på hur de ska tänka kring investeringar. Hon menar att pengar som ska användas den närmsta tiden bör placeras på ett sparkonto.

– Det är ingen idé att ha kortsiktigt kapital på börsen just nu eftersom det finns risk för ett ras och det är svårt att säga när marknaden återhämtar sig. Börsen har varit sur länge och kommer vara fortsätta vara det på grund av räntehöjningarna.

undefined
Även bensinpriset skjuter i höjden.

Om det däremot handlar om långsiktigt sparande säger Sharon Lavie att det är rea på börsen just nu.

– I så fall kan man fortsätta månadsinvestera som man gjort tidigare, sitta lugnt i båten och lita på att dina pengar får en utveckling så småningom. De aktier och fonder du köper i dag har god chans att återhämta sig på sikt.

Inför framtiden hoppas Sharon Lavie att inflationen dämpar sig så att vi slipper se samma räntehöjningar som i dag.

– Jag har ingen spåkula men jag tror att vi kommer vara i ett skakigt läge i två år framöver innan det stabiliserar sig. Sen hoppas jag såklart på att kriget tar slut vilket i sin tur skulle förändra situationen ännu snabbare.

Enligt henne är mardrömsscenariot att inflationen biter sig fast och att det blir en ond spiral med hög inflation under lång tid framöver.

– Det är bättre att snåla in i dag än att hamna i skuld för att klara sin vardagsekonomi. Var hellre lite för strikt så att det går ihop och försök spara så mycket du kan.

Ökade hushållskostnader

Total månadskostnad för boränta, livsmedel, drivmedel och el för typhushållet i Sverige uppgick till 14 247 kronor i april 2021. I april 2023 väntas kostnaderna ha ökat till 18 660 kronor. Det är 4 414 kronor mer i månatliga uppgifter, en ökning med 30 procent.

Räntekostnaderna ökar med 2 126 kronor per månad.

Livsmedelskostnaderna ökar med 754 kronor per månad.

Drivmedelskostnader ökar med 467 kronor per månad.

Elkostnaderna ökar med 1 067 kronor per månad.

Källa: Stockholms Handelskammare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!