Döms för sexbrott mot barn på Medeltidsveckan

En 35-årig man döms för ett flertal sexualbrott mot en minderårig pojke under Medeltidsveckan i somras. Mannen frias dock, trots en oenig tingsrätt, från anklagelserna om våldtäkt.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-18 17:05

Enligt domen så träffades den 35-årige mannen och pojken på Medeltidsveckan. Pojken har i förhör berättat hur han under ett av deras möten utförde oralsex på 35-åringen, och att den äldre mannen även gjorde samma sak på honom. Utifrån detta valde åklagaren att åtala 35-åringen för våldtäkt mot barn.

Den 35-årige mannen har dock nekat till anklagelserna, och då Gotlands tingsrätt anser att bevisningen inte styrker brotten valde man att frikänna honom från den åtalspunkten. Två av nämndemännen hade dock skiljaktig mening, och ville i stället döma mannen för våldtäkt mot barn.

När det gäller övriga åtalspunkter; utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande samt grovt barnpornografibrott så valde tingsrätten att gå på åklagarens linje och döma 35-åringen på samtliga punkter. 

Då mannen tidigare är ostraffad valde tingsrätten att döma honom till skyddstillsyn som motsvarar sex månaders fängelse. De två skiljaktiga nämndemännen, som ville döma mannen även för våldtäkt mot barn, ansåg att mannen skulle ha dömts till 2,5 års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!