Döms till vård för långvarig fridskränkning

En 46-årig man har dömts av Gotlands tingsrätt till skyddstillsyn och vård i 18 månader för att ha hotat och misshandlat sin hustru under flera år. Han har även hotat två av hustruns barn.

En 46-årig man har dömts till skyddstillsyn för bland annat grov kvinnofridskränkning.

En 46-årig man har dömts till skyddstillsyn för bland annat grov kvinnofridskränkning.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-09-14 13:39

Mannen och kvinnan har under lång tid levt i ett förhållande med mycket konflikter och "tjafs". Tingsrätten konstaterar att mannen har ett känt alkoholberoende som påverkar hans brottslighet och anser därför att behandling är en bättre påföljd än fängelse. Mannen döms till skyddstillsyn på ett behandlingshem i sex månader och därefter eftervård genom alkohol- och drogrådgivning i nio månader.

Enligt domen har mannen upprepat fällt nedlåtande uttalanden, hotat att döda och misshandlat sin hustru under cirka 2,5 år, mellan mars 2016 och juli 2019. Han har bland annat tagit stryptag, slagit henne i ansiktet, dunkat huvudet mot en stenvägg, skurit henne i halsen med en kniv och slagit henne i ryggen med ett träningsredskap. Vid två tillfällen har kvinnan tappat en tand till följd av misshandeln.

Även kvinnans barn har utsatts för våld och hot. Det hände i juli 2019 då två av barnen hotades till livet och ett slagsmål utbröt mellan mannen och styvsonen där även en kniv var inblandad. Enligt åklagaren blev styvsonen knivskuren under bråket, men detta har inte helt kunnat styrkas av rätten som därför friar mannen från misstanken om grov misshandel.

Mannen har till viss del erkänt brott, men endast ofredande, misshandel av mindre allvarligt slag samt olaga hot. Han förnekar grov kvinnofridskränkning och grov misshandel.

Om mannen skulle ha dömts till fängelse skulle straffet vara 1,5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!