Domstol ställer in besöket på ön

Miljödomstolen kommer inte till Gotland för att se Södervägs brädgård med egna ögon eller prata med någon av de inblandade. - Det är överflödigt. Domstolen kan ta ställning med hjälp av det skriftliga materialet, säger Anna-Pia Johansson som berett ärendet på Miljödomstolen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-05-09 04:00
Som GT berättade i torsdags, hänger hela Sylve Jakobssons framtid på huruvida han döms som skyldig eller oskyldig till föroreningarna vid Södervägs brädgård, som Sylve ärvt. Han själv var bara fyra år när hans farfars bror startade brädgården.
Nu krävs han på elva miljoner kronor av kommunen, och det är upp till Miljödomstolen att avgöra fallet.

"Vi är försiktigt positiva"
Meningen var att Miljödomstolen skulle komma till Gotland på tisdagen för att hålla en muntlig förhandling på plats.
Frågan som ska avgöras, är om Träimpregnering Gotland AB samt Viktor Jakobssons och Arne Jakobssons dödsbon ska tvingas betala 11 miljoner kronor för saneringen av gården. Det har miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland krävt.
- Vi är försiktigt positiva. Det här innebär att miljödomstolen avgör ärendet på juridiska grunder, säger advokat Jesper Swedberg på advokatbyrån som företräder arvingarna till brädgården.

Skriftlig redogörelse
Arvingarna har begärt att det ska hållas muntliga förhandlingar.
- Vi ville presentera en annan teknisk bevisning än den som kommunen åberopat. Den geolog vi anlitat säger att det är galet att riva upp i marken och riva upp giftet. Att skärma av området i stället är ett bättre sätt och mera kostnadseffektivt, säger Jesper Swedberg som också är kritisk till kommunens hantering av ärendet.
- Hit med elva miljoner, säger de utan att veta vad det kostar. Blir det pengar över får arvingarna tillbaka pengar, är hans tolkning av kommunens krav.
Han har lämnat en skriftlig redogörelse över deras expertutlåtande till Miljödomstolen.
Det var under 1950-talet som brädgården impregnerade trä med kreosot som är cancerframkallande. Giftet ligger kvar i marken och kan sprida sig till grundvattnet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden begärde att arvingarna till brädgården och Träimpregnering Gotland AB skulle betala saneringen.
Beslutet överklagades till länsstyrelsen som avgjorde att det ena dödsboet inte skulle stå för saneringen. Ärendet gick vidare till Miljödomstolen.

"Det kan tyckas märkligt"
Miljödomstolen har granskat målet och i sista stund valde man att inte hålla någon förhandling.
- Det kan tyckas märkligt att vi inställer så sent, men vi har insett att förhandlingarna inte kommer att ge något. Det drar bara på sig en massa kostnader i onödan, säger Anna-Pia Johansson.
Nu får parterna tid på sig fram till den 19 maj för att lämna ytterligare synpunkter. Inträffar det inte något annat, kommer Miljödomstolen att meddela dom inom någon vecka.
Skulle parterna inte bli nöjda med domen kan den överklagas till Miljööverdomstolen och i sista hand till Högsta domstolen. Där prövas rättsfall om det kan vara prejudicerande
.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om