Domstol upphäver avstyckning i Västerhejde

På uppdrag av en privatperson styckade lantmäteriet av en tomt i Västerhejde Kuse. Mark- och miljödomstolen upphäver nu den nya fastighetsbildningen.

Lantmäteriets avstyckning av en tomt i Västerhejde upphävs av Mark- och miljödomstolen.

Lantmäteriets avstyckning av en tomt i Västerhejde upphävs av Mark- och miljödomstolen.

Foto: Arkivfoto

Gotland2021-08-13 08:05

I maj styckade lantmäteriet av en tomt från en större fastighet i Västerhejde Kuse. Den ursprungliga tomten var bebyggd med en huvudbyggnad och en komplementbyggnad i form av ett attefallshus. Det var marken med attefallshuset som styckades av.

Men Lantmäteriets beslut om avstyckning överklagades av länsstyrelsen till Mark- och miljödomstolen. I sitt yrkande krävde man att förrättningen skulle upphävas i sin helhet. 

Länsstyrelsen pekade bland annat på att attefallshuset uppförts som bygglovsbefriad komplementbyggnad till bostadshuset och därför inte kan vara en självständig bostad på en avstyckad tomt. För att byggnaden skulle kunna ses som bostad eller fritidshus skulle bygglov för ändrad användning krävas i det här fallet. Men här finns inget bygglov och därför kan inte attefallshuset fungera som en självständig byggnad på en avstyckad tomt.  

Länsstyrelsen menade vidare att området där fastigheten är belägen till stor del består av större tomter. Om avstyckningen skulle godkännas kan ett prejudikat skapas som på sikt leder till att fler bygglovsbefriade komplementsbostäder styckas av – vilket kan leda till förtätning.

Länsstyrelsen hänvisade även till att fastigheten ligger inom Försvarsmaktens påverkansområde för buller från Tofta skjutfält.

Ägaren till fastigheten framförde till domstolen att båda byggnaderna, såväl huvudbyggnaden som komplementbyggnaden, används som fristående bostäder idag. Han hade ansökt om förhandsbesked hos Region Gotland för ändrad användning, från komplementbyggnad till fritidshus, inför avstyckningen. Byggnadsnämnden gav ett positivt besked, men det upphävdes av länsstyrelsen som hänvisade till felaktig handläggning. Ägaren menar att attefallshuset redan idag används som ett fritidshus, en självständig bostad, och att en avstyckning därför borde tillåtas.

Mark- och miljödomstolen väljer dock att gå på länsstyrelsens linje; lantmäteriets fastighetsbildningsbeslut ska upphävas. I domskälen skriver domstolen bland annat att det saknas rättspraxis kring möjligheten att bilda en ny fastighet med bara ett attefallshus på. Dock drar man slutsatsen att den aktuella byggnaden inte är att betrakta som självständigt fungerande. Man delar även länsstyrelsens bedömning om att en ny fastighet inom påverkansområdet för Tofta skjutfält kan medföra påtaglig skada för riksintresset.

Attefallshus

Från och med den 1 augusti 2020 får attefallshus vara högst 30 kvadratmeter. Ursprungligen fick attefallshus vara högst 25 kvadratmeter. Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4 meter. Huset kan användas antingen som ett komplementbostadshus eller som exempelvis förråd, gäststuga, växthus (komplementbyggnad). Ett attefallshus får endast byggas på en tomt där det redan finns ett en- eller tvåbostadshus.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!