Donnerelever till Chile

Tre månader i Chile skulle nog många tacka ja till.
Att dessutom få åka med sina klasskompisar och lära sig flytande spanska, är något som elva elever på Donnergymnasiet nappade på.

<7GT_Bildrubrik>SNART PÅ VÄG. </7GT_Bildrubrik>Alla är taggade på Chile, tillsammans med spanskaläraren Luis Barnes. Överst från vänster: Jonas Eliasson, Amalia Ahlsten, Filippa Öjefors, Sigrid Allgulander och Olivia Karapoulios. Nederst: Nathalie Fredin, Mathilda Sölvhammar, Jack Ljunggren, Annie Eriksson. Nathalia Alfonso och Cecilia Ljunggren saknades när bilden togs.

<7GT_Bildrubrik>SNART PÅ VÄG. </7GT_Bildrubrik>Alla är taggade på Chile, tillsammans med spanskaläraren Luis Barnes. Överst från vänster: Jonas Eliasson, Amalia Ahlsten, Filippa Öjefors, Sigrid Allgulander och Olivia Karapoulios. Nederst: Nathalie Fredin, Mathilda Sölvhammar, Jack Ljunggren, Annie Eriksson. Nathalia Alfonso och Cecilia Ljunggren saknades när bilden togs.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-01-14 04:00

I slutet av februari blir resan till Chile verklighet. Det är tredje året i rad som Luis Barnes, 46, lärare i spanska på Donnergymnasiet, tar med sig elva av sina elever till sitt hemland Chile.


Studieträffar
I år går resan till ön Chiloé som ligger längst med Chiles södra kust. De stannar fram till juni.

Eleverna ska bo hos chilenska familjer och gå i chilensk skola med skoluniform. Tanken är att de ska hantera både språket och den spanska kulturen när de kommer hem.

Hur kommer en vanlig dag se ut i Chile?

- Vi åker buss till skolan. I början kommer vi inte förstå språket, men jag tror att vi kommer få många chilenska kompisar. Alla kommer undra vilka vi är. På kvällen äter vi middag med våra chilenska familjer, säger Annie Eriksson, 16, en av eleverna som ska till Chile.

Tre dagar i veckan kommer eleverna att träffas och ta igen de kurser de missar hemma, med Luis som lärare. De kommer också umgås på helgerna för att göra utflykter tillsammans.

- Det känns tryggt att både ha en lärare och kompisar med sig, säger Annie Eriksson.

Eleverna har fått förbereda sig under en längre tid. De har träffats en gång i veckan för att prata om religion, matvanor och om kulturkrockar.


Boendet betalas
- Visst är Chile annorlunda än Sverige, men jag tror att den värsta kulturkroken blir när vi kommer hem och inser hur annorlunda vi lever här hemma, säger Mathilda Sölvhammar, 16.

Från början var myndigheten Internationella programkontoret med och hjälpte Donnergymnasiet att finansiera projektet. Nu är tanken att man ska stå på egna ben.

Hur har ni möjlighet att göra en så stor resa?

- Eleverna betalar själva för boende och mat. Skolan står för flygbiljetten och vaccin mot hepatit, säger Luis Barnes.

Eleverna betalar 800 kr i veckan direkt till den familj de bor hos. Alla familjer får ingå ett avtal.


Högt rankad liga
Luis Barnes träffar familjerna när han är på plats för att se vilka han lämnar över sina elever till.

- Det är ett stort ansvar att se till så att ingen elev hamnar hos en dålig familj, säger Luis Barnes.

Det var genom hans kontakter som resan blev möjlig. Tidigare har Donnergymnasiet gjort resor till Mallorca, men det visade sig att eleverna träffade fler svenskar än spanjorer och därför föll idén om en resa för att lära sig spanska.

- Jag älskar språk, så jag åker med för att lära mig mer spanska, säger Mathilda Sölvhammar.

Jonas Eliasson och Annie Eriksson håller med.

- Fast jag ska spela fotboll också, Chiles liga är rankad högt, säger Jonas Eliasson, 16.


Fegare killar
Han och Jack Ljunggren är de första killarna som följer med till Chile. Varför det är så kan de inte riktigt svara på. För dem var det en självklarhet att följa med.

- Killar är kanske fegare när man ska vara borta så länge ifrån mamma, säger Mathilda Sölvhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om