Donnergymnasiet får starta frisörutbildning

Donnergymnasiet får starta frisörutbildning med 16 platser till hösten. -  Nu kommer vi att jobba med rekryteringen under våren, säger Gösta Rydell, vd för utbildningskoncernen PPS.Men branschen och övriga gymnasiekolan varnar för överetablering.

Stort intresse. Det råder full aktivitet i Guteskolans lokaler när frisöreleverna tar emot kunder. Maja Pettersson klipper Helen Magnusson. Att även Donnergymnasiet får starta en frisörsutbildning tycker Maja Petterson innebär onödig konkurrens.Foto: Henrik Radhe

Stort intresse. Det råder full aktivitet i Guteskolans lokaler när frisöreleverna tar emot kunder. Maja Pettersson klipper Helen Magnusson. Att även Donnergymnasiet får starta en frisörsutbildning tycker Maja Petterson innebär onödig konkurrens.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2011-01-26 04:00

Det råder full aktivitet när Guteskolans elever klipper kunder i skolans salong. Maja Pettersson som går tredje året på frisörsutbildningen berättar att hon vill bli frisör och ta gesällbrev. Hon sökte utbildningar på flera platser i landet, men valde Guteskolan.

-  Jag kommer från Gotland och vill helst vara här. Den här utbildningen är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, säger Maja Pettersson.

Hon är medveten om att det är svårt för alla att få jobb på ön efter utbildningen. Att även Donnergymnasiet får ja till att starta en frisörsutbildning tror hon innebär onödig konkurrens, och att det blir svårare att få praktikplatser och jobb.

Skolverket har sagt ja till Donnergymnasiets ansökan om att starta frisörutbildning med 16 platser inom det nationella treåriga hantverksprogrammet. När utbildningen är fullt utbyggd innebär det möjlighet till närmare 50 nya frisörsplatser på Donnergymnasiet.

Inom utbildningskoncernen PPS, där Donnergymnasiet ingår, finns redan utbildningar till frisör i Stockholm, Göteborg och Malmö och det finns möjlighet till samarbete, enligt Gösta Rydell, vd PPS.

-  Vi vet att det finns intresse och om vi får tillräckligt många elever är vi beredda att dra igång utbildningen. Det kan bli i Klintehamn, Slite eller i Visby, säger Gösta Rydell.


Stort intresse
Samtidigt har övriga gymnasieskolan valt att hålla nere antalet platser på den populära utbildningen, eftersom det är svårt att hitta tillräckligt med praktikplatser och eftersom för många vill gå utbildningen jämfört med hur stor efterfrågan på frisörer är.

-  Vi får inte längre yttra oss när Skolverket gör bedömningarna, men om vi hade gjort det hade vi troligen tagit upp behovet av praktikplatser. Vi erbjuder tre lärlingsplatser till frisör, vi har kommit fram till det i samverkan med branschen, säger Jan Holmqvist, chef för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Skolverket har avvägt ansökan mot platserna som regionen erbjuder. Däremot gör inte Skolverket någon bedömning sett till hur många utbildningsplatser som finns inräknat friskolor.

Guteskolan i Visby bedriver frisörutbildning sedan fyra år och har tillstånd för att ta emot 20 elever årligen. Men skolan har medvetet valt att inte utnyttjat alla platser, det har rört sig mellan 12-16 antagna per år och i år läser 43 elever till frisör vid Guteskolan. Anledningarna till det är att skolan lyssnat in frisörbranschen och att det är svårt att ordna praktikplats till fler elever än så. Guteskolan har hittills löst en del av praktikplatserna genom samarbete med frisörer på fastlandet, och även utomlands, berättar Jerry Engström, vd Guteskolan.

-  Jag tror att det kan bli tajt om utrymmet nu. Framförallt när det gäller praktikplatser, det blir inte lätt att hitta ytterligare 16 praktikplatser här.

Enligt Nenne Persson, frisör i Visby, finns ett obegränsat intresse för yrket, men få jobb.

-  Sett till hur många som bor på Gotland och hur många frisörer som går i pension under åren framöver så kommer vi inte att behöva mer än två nya frisörer per år. Det finns inte utrymme för fler frisörsutbildningar på Gotland, säger Nenne Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!