"Dra tillbaka förs laget, Lundgren"
Dra tillbaka förslaget, Lundgren!-Dra tillbaka det och lägg det i papperskorgen där det hör hemma.Det var med starka känslor och stort engagemang som förändringarna inom ambulansjukvården på Gotland debatterades av kommunfullmäktige i går.
Ledamöterna Ivan Anderzon (m) och Solveig Artsman (m) hade var för sig ställt frågor (interpellationer) till kommunalrådet Jan Lundgren om de förestående förändringarna av ambulanssjukvården. Även Torsten Gisle-stam (c) hade tagit upp ärendet i en enskild fråga.
De hade alla lyssnat till den oro som förslaget om indragna ambulanser på landsbygden skapat. Och nu ställde de frågor om trygghet.
De ifrågasatte om tryggheten verkligen kan garanteras med bara två ambulanser, båda stationerade i Visby, och en ambulanshelikopter som enbart opererar dagtid.
Jan Lundgren menade att "Ja, Gotlands befolkning kan känna sig trygg." Han hade fått försäkran från räddningschefen att räddningstjänsten klarar sitt uppdrag med en ambulans mindre. Och då gör man även en besparing på fyra miljoner på årsbasis och klarar därmed att hålla budget.
-Gotlänningarna kan känna sig trygga även med den nya organisationen, sa Jan Lundgren.
Men han skulle få anledning att ompröva det uttalandet ganska snart.
Opinionen MOT neddragningarna i ambulansorganisationen visade sig nämligen vara nära nog kompakt bland de samlade politikerna i kommunfullmäktige.
-Lyssna till folks oro, manade Ivan Anderzon (m). Som politiker är vi skyldiga att lyssna på folk.
Han sa att han var djupt besviken på Jan Lundgrens svar. Att prioritera ned ambulanssjukvården på landsbygden måste vara helt fel, menade han.
-Lyssna på oron och ändra beslutet, uppmanade han.
Torsten Gislestam (c) kom med samma uppmaning. Två gånger steg han upp i talarstolen och sa med adress till Jan Lundgren:
-Dra tillbaka förslaget!
Han talade om den djupa oro som förslaget skapat hos allmänheten, inte minst bland äldre och sjuka.
-I en budget på över 50 miljoner kronor måste det väl finnas något annat man kan spara på, tyckte Gislestam.
Han menade också att försöket i Slite åtminstone borde utvärderas först innan man gör samma förändring i Hemse.
Flera ledamöter vände sig mot att förslaget inte var politiskt behandlat.
Torgny Lihnell (mp) menade att här saknades politikerinflytande.
-Här har tydligen inte varit en enda politiker inblandad, sa han.
Brittis Benzler (v) tycker att frågan borde ha behandlats som ett vanligt ärende i kommunstyrelsen. Nu är det på tjänstemannanivå som beslutet fattats.
-Jag tycker det är konstigt att räddningstjänsten inte kan bete sig som en vanlig nämnd, sa hon.
Birgitta Eriksson (m) tyckte att en så här drastisk förändring borde beslutas av kommunfullmäktige. Hanteringen var ett hot mot demokratin ansåg hon och flera med henne.
Många, många steg upp i talarstolen. Man talade om vikten av trygghet, människors trygghet. Och detta var något man inte gärna ville inskränka på.
-Människors trygghet kan man inte sätta en prislapp på, sa Inger Harlevi (m).
Flera ledamöter tyckte att frågan borde tas upp i fler nämnder. Torgny Lihnell ville att fullmäktigedebatten skulle hållas öppen ända till nästa fullmäktigesammanträde.
Till slut tog så Jan Lundgren till orda igen. Han sade sig fortfarande ha förtroende för räddningschefens bedömning, men gav ändå ett halvt löfte om att förslaget kanske stoppas.
-Jag är medveten om den oro förslaget skapat i det gotländska samhället. Och jag tycker att det priset är onödigt högt, sa han.
Han sa också att han ska träffa chefen för räddningstjänsten i dag och då ta upp de synpunkter som framförts under fullmäktigedebatten.
-Men OM förslaget dras tillbaka så måste nya pengar ställas till räddningstjänstens förfogade så att budgeten kan hållas, tillade Jan Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!