Drabbade grannen: Vågar kommunen leka med folks hälsa på det här sättet?
– Om kvigor som väger sexhundra kilo dör av att dricka det här vattnet, då kan man ju bara tänka sig vad som händer med en människa, säger Jonas Kysinger, bonden som äger de förgiftade kvigorna i Vall.
Beteshagen. En kilometer i den riktningen ligger Södervägs brädgård, säger Jonas Kysinger och pekar.
Foto: Henrik Radhe
- Vi är nere och tittar till dem varje dag i hagen, säger Karro. Den här dagen var det en kviga som låg och var dålig. Vi ringde veterinären och kvigan dog under behandlingen. Dagen efter var det en ny som var dålig. Då bestämde vi oss för att flytta dem från hagen.
- Vi hade ett trettiotal djur i den här hagen i sommar, säger Jonas. Av dem har en tredjedel dött, och en tredjedel visar mer eller mindre tydliga symptom.
På familjen Kysingers bondgård, Kysings i Vall, har man i dag ungefär 400 nötdjur. Gården är en av Gotlands fem största mjölkproducenter. För bara ett par år sedan satsade familjen flera miljoner kronor på en ny ladugård.
Kreosot i grundvattnet
Beteshagen ligger ungefär en kilometer från den ökända Södervägs brädgård, precis i avrinningsområdet. Under flera decennier har brädgården läckt kreosot ner i grundvattnet.
Djuren som dog hade fått levern och njurarna utslagna, och veterinären Annika Melin som tagit hand om dem konstaterar att det rör sig om förgiftning.
- Det är svårt att svara på vad som orsakat förgiftningen innan vi fått provsvaren. Den 18 september ska de vara klara, men man vet aldrig, säger Annika Melin.
Kan man utesluta att det är giftiga växter som är orsaken?
- Ja, vi har kontrollerat betet och det finns ingenting sådant där.
Och giftet från Södervägs brädgård?
- Vi har med det också som en teori givetvis, men vi vill inte peka ut någon på det viset ännu.
Grannen Per Ekdahl har under de 23 år han bott här precis som kvigorna druckit av det här grundvattnet. I år har det varit drickbart, men till och från genom åren har vattnet varit otjänligt.
- Miljökontoret var här och tog prover för fem år sedan, säger Per. Proverna visade att det finns kreosot i vattnet, men de sa att det inte var hälsofarliga mängder. Men vi som bor här vet ju att när det är som värst, då luktar vattnet telefonstolpe. Det går inte att använda.
- Jag vill inte spekulera kring det här förrän jag vet säkert, fortsätter Per. Men om det är så att det är vattnet som dödat de här kvigorna, då är det fanimej dags att agera. Då är det hälsofarligt vatten vi har här. Och man undrar ju om de har mörkat från kommunens sida. Vågar man leka med folks hälsa på det här sättet?
Fick betala själva
Jonas Kysinger berättar att han ringde till miljö- och hälsoskyddskontoret efter att kvigorna dött, men han fick beskedet att de inte var intresserade av att komma och ta prover.
Familjen Kysinger fick i stället vända sig till det privata företaget Pentacon för att kunna göra en analys av vad som förgiftat djuren. Detta har de fått betala för ur egen ficka.
Hur stora värden i pengar är det som går förlorade för dig i och med det här?
- Det här är djur som var högdräktiga och på väg att kalva, säger Jonas. Förutom veterinärkostnaderna och kostnaderna för provtagning och analyser har ju då ett antal kvigor och kalvar gått förlorade, dem måste vi ersätta. Det rör sig om flera hundra tusen kronor.
Har ni försäkringar som kan ersätta det?
- Nej. Jag frågade försäkringsbolaget och förhandsbeskedet var ett nej. Det finns inget i försäkringspapperen som täcker det här.
Vill inte spekulera
Claudia Castillo, miljöstrateg på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, var den som tog emot Jonas samtal när han frågade om de ville ta prover.
- Vi har inte fått detta som ett ärende, så jag kan inte uttala mig så mycket om det, säger hon. Men vi har bett dem som gör vattenproverna om att få en analys.
Hur reagerade du när du hörde att det var just i Vall detta hände?
- Jag vill inte spekulera om det på något sätt, säger Claudia Castillo.
Brädgården i Vall är ökänd för att under flera decennier ha läckt ut impregneringsmedlet kreosot. Kreosoten användes bland annat till att impregnera telefonstolpar.
Det giftiga ämnet läckte så småningom genom den porösa kalkstensgrunden, ner i grundvattnet. Vattnet har därefter tidvis varit otjänligt för dem som bor i närheten.
De närmaste grannarna har ansökt om att kommunen ska dra en ledning till de fem hus som ligger i närheten av brädgården. Men hittills har kommunen sagt nej, och också avslagit Per Ekdahls ansökan om att få borra en ny brunn längre bort.
Det giftiga ämnet läckte så småningom genom den porösa kalkstensgrunden, ner i grundvattnet. Vattnet har därefter tidvis varit otjänligt för dem som bor i närheten.
De närmaste grannarna har ansökt om att kommunen ska dra en ledning till de fem hus som ligger i närheten av brädgården. Men hittills har kommunen sagt nej, och också avslagit Per Ekdahls ansökan om att få borra en ny brunn längre bort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!