Dragspel och allvarsord på Pensionärernas dag vid Barläst

"Man är inte slut för att man har fyllt 65". Det sa Lars Wettergren, ordförande för landets PRO på Pensionärernas dag vid Barläst i går. Drygt 200 av öns pensionärer kom för att lyssna på dragspelsmusik men också på allvarsord från Lars Wettergren som informerade om ett antal just nu brännheta frågor.

Gotland2005-08-19 06:00
Drygt 200 pensionärer bänkade sig i den gamla kalkladan på Barläst i går. Traditionsenligt firades Pensionärernas dag och efter välkomsthälsning av öns PRO-ordförande tog Carlo Hägbom vid och berättade om kalkladan och Barlästs historia. Sedan följde en stunds dragspelsmusik med de musikaliska pensionärerna i Norrgänget.
- Det här är annat än den där mattpiskarmusiken, sa Henry Lindkvist och njöt vid ett bord längst fram mot scenen.

Fler äldre på valsedlarna
Men sedan blev det allvarligare tongångar. Ordförande för landets 396 000 medlemmar i PRO, Lars Wettergren, tog till orda och informerade om ett antal just nu brännheta frågor för landets pensionärer. Lars Wettergren underströk att Sverig nu står inför en förändring i och med att vi kommer att få allt fler äldre. Han påpekade också att PRO:s kanske viktigaste fråga är att påverka samhällsutvecklingen. Detta gör riksorganisationen genom att bland annat kräva fler äldre på valsedlarna inför nästa kommunal- och riksdagsval. Kravet är minst en äldre än 65-plus på valbar plats. Detta är enligt Lars Wettergren främst en viktig demokratifråga.
- Man är inte slut för att man har fyllt 65!

Mer statliga pengar
Mer statliga pengar till kommunerna är en annan kärnfråga för pensionärerna. Där för PRO sin talan direkt med statsminister Göran Persson och vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson och man tycker sig ha blivit lovade en bättre äldreomsorg i framtiden. PRO har också riktat kritik mot den kraftiga neddragningen av antalet platser på äldreboendena runt om i landet.
Lars Wettergren tog också upp kravet på höjd ersättningsnivå på bostadstillägget för pensionärer och höjt hyrestak från 4 670 kronor till 5 500 kronor.
- Höjda bostadstillägg är både en solidaritetsfråga och en viktig kvinnofråga. Av de som har bostadstillägg i åldersgruppen över 65 år är 82 procent kvinnor med låga inkomster.
En av de engagerade som tog sig till Barläst var Marta Sjöblom.Tillsammans med bästa vännen Elsie Nilsson njöt hon i solen vid kalkladan. Marta är 90 och ett halvt och har flyttat till Hemse på äldre dagar. Hon har ingen hemtjänst, kokar sin saft och sina kroppkakor själv och trivs med livet.
- Jag har det bra själv, men det är alldeles för lite resurser till oss äldre, säger hon med kraft i rösten.
Rose-Marie Stenbom från Lärbro har hjälpt till att arrangera dagen. Hon menar att äldrefrågorna har stora frågetecken i hur man ska organisera sig inför det faktum att antalet pensionärer kommer att öka så stort i framtiden.
- Äldrefrågan blir därmed en fråga för alla, säger Rose-Marie Stenbom.
Efter lunchen avslutades dagen med tipspromenad, boule och kubb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om