Mikael Schüberg, Etelhem, sitter i solen utanför kyrkan. Det är pingstafton och generalrepetitionen av dramatiseringen av Jesu liv, lidande, död och uppståndelse har brutits för lunch. En föreställning där Mikael Schüberg gestaltar Jesus.
Bredvid honom sitter Rebecka Henriksson från När. På frågan om det var självklart att konfirmeras svarar hon snabbt nej.
Existensiella frågor
-Jag vet inte riktigt varför jag valde att göra det, säger hon.
-Det vet du visst det, menar Mikael Schüberg. Det är för presenterna.
-Nej, inte enbart, svarar Rebecka. Jag har kompisar som konfirmerats och de har berättat att det var roligt och lärorikt och det har det varit.
De har naturligtvis lärt sig mer om det kristna budskapet och om Jesu liv. I skolan talas det nästan aldrig om det, säger de. Men de har också fått prata om och reflektera över livet och döden och en rad andra existentiella frågor. Och så har de fått träna på att samarbeta i teaterföreställningen.
Luciaspel i Garda
-Jag har alltid haft dramatiseringar med mina konfirmander, säger Patrik Ahlmark, kyrkoherde i Garda. Men då har det varit jag och konfirmationsledarna, tidigare konfirmander som blivit kvar i kyrkan och hjälpt till. I år har Visby stift omfördelat pengar så att vi kunnat hyra in ett proffs, Eva Bergqvist, och fått hjälp med ljudet av PA-kompaniet.
Patrik Ahlmark samarbetade förra året med Eva Bergqvist i ett luciaspel i Garda skola som blev mycket uppskattat. Till föreställningen i samband med gårdagens konfirmation hade hon skrivit manus och stod för regin.
-Oftast arbetar jag med barn och yngre ungdomar som frivilligt sökt sig till teater. Det är annorlunda att arbeta med en grupp konfirmander, säger Eva Bergqvist.
Och 14-15-åringar är kanske inte den lättaste gruppen att fånga uppmärksamheten hos. De är så fokuserade på här och nu, om håret är okej, hur de ser ut och intresset för det motsatta könet. Lite av det märks också under repetitionen, och Eva Bergqvist manar till lugn och stillhet.
Jesu sista måltid
Och så, när ungdomarna koncentrerar sig på föreställningen blir det dramatik och närvaro.
Huvuddelen av det tjugo minuter långa spelet kretsar kring påskens budskap. Det är ungdomarnas röster vi hör, men de är förinspelade. Dels för att publiken ska uppfatta dem bättre, dels för att ungdomarna ska kunna koncentrera sig på att agera.
-Det handlar om Jesu sista måltid med lärjungarna, korsfästelsen och uppståndelsen och han visar sig som uppstånden och lever kvar än i dag, säger Patrik Ahlmark.
Liv och rörelse i kyrkan
Lau kyrka är rymlig och efter renovering har den försetts med många lösa bänkar och stolar, något som gör att den kan utnyttjas bättre.
-Här finns som ett torg där man kan röra sig mer. Det blir liv och rörelse i kyrkan. Och det gör upplevelsen av ungdomarnas föreställning till en fröjd för både ögat och örat.
Konfirmanderna har träffats en helg i månaden sedan i höstas då de började årskurs åtta. Sedan i februari har Eva Bergqvist varit med i processen fram mot färdig föreställning.
Konfirmanderna har sett film, läst konfirmationsboken, Bibeln och sedan dramatiserat.
-Vi hoppas att det här sättet att arbeta ska få intresset för konfirmation att öka, säger Michael Hakalax, kyrkoherde i Stånga-Burs.