Hittills i år, till och med oktober månad, har 23 företag gått i konkurs på Gotland. Det är en ökning med 77 procent från fjolårets 13 konkurser under samma period.
För Gotlands del är det på hösten, tillsammans med senvåren, som konkurserna ökar. Men ökningen under oktober månad i år har visat på en trend utöver det vanliga. Siffrorna, som kommer från UC:s konkursstatistik, visar att konkurserna tredubblats i oktober, jämfört med samma månad i fjol.
Hittills i november månad – som ännu inte finns representerad i statistiken – har en handfull ansökningar om konkurs lämnats in, inte sällan på företagens egna begäran.
– Många har det tufft, det märker vi av. Om vi ser tillbaka ett år är det så otroligt mycket som har hänt i världen som påverkat ekonomin från flera håll, säger Anna Skoggren, affärsrådgivare på Almi.
Hon ser framför allt hur uthålligheten börjar tryta.
– Det var många som kämpade för ett år sedan också, men då fanns det mer hopp kvar, generellt sett. Även om läget är ännu tuffare nu, är gotländska företagare duktiga på att kunna ställa om i svåra tider – man hittar sätt att utveckla verksamheten och tänka om. Det är just omställningen som vi på Almi tror är nyckeln i svåra tider.
En starkt bidragande faktor till att konkurserna kommer just nu, är att den försämrade privatekonomin börjat märkas allt tydligare på företagens intäkter, tror Anna Skoggren:
– Det drabbar inte minst restauranger och liknande verksamheter – som kanske haft dålig lönsamhet ett tag med ökade kostnader, men som ändå kunnat täcka lån och räntor. Men när intäkterna minskar, samtidigt som räntorna inte gör det, så blir ju läget än mer utmanande.
I november gick möbeltillverkaren G.A.D gått ut med att företaget dragits med stora skulder sedan pandemin, men också att marknaden försämrats kraftigt för hela branschen. Och krisen tycks sätta sina spår hos flera olika slags verksamheter.
Ytterligare två företag som under november satts i konkurs, efter att själva skickat in ansökan, är Gotlandsknäcke i Fårösund samt Lummelunda Boyz AB – bolaget bakom restaurangen N:a Masters Grill i Lummelunda.
Anna Skoggren på Almi vill ändå ingjuta något slags hopp hos alla som kämpar på.
– Det allra viktigaste är att man ber om hjälp och att det sker i god tid. Det är då vi skapar bäst förutsättning för att undvika fler konkurser, säger hon.