Dråpslag mot Nordkalks personal

Nordkalk varslar upp till tre fjärdedelar av sin personal på Gotland. Orsaken är osäkerheten kring den framtida brytningen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-05-21 14:36

På onsdagen informerades facken och de anställda vid Nordkalk i Storugns om att bolaget varslar högst tre fjärdedelar av personalen. Totalt arbetar 72 personer på Gotland och alla personalgrupper kommer att beröras. Totalt alltså 55 personer. MBL-förhandlingarna beräknas vara bli klara under sommaren.

Det är osäkerheten kring tillstånden för den nya täkten i Bunge och förlängningen av befintligt tillstånd för täkten i Klinthagen som gör att bolaget nu ser sig nödgat att anpassa verksamheten.

– Det är självklart vår förhoppning att vi ska få ett nytt tillstånd för Klinthagentäkten. Det skulle innebära att vi inte behövde göra så här stora nedskärningar. Men innan detta finns färdigt och av försiktighetsskäl är vi tvungna att utgå ifrån att så inte är fallet, säger Anders Mattsson, vd för Nordkalk AB, i ett pressmeddelande.

Domen som alla väntar på kommer den 2 juni klockan 13.30

Det är en tung dag för de anställda på Nordkalk. De fick beskedet om varslet vid halv två på onsdagen.
– Det var tomma blickar. Det är tufft för de flesta, vi har barn, hus och familj, säger huvudskyddsombudet Jörgen Pettersson.
Själv har Jörgen Pettersson jobbat på Nordkalk sedan 1985. Han är i femtioårsåldern och framtiden när det gäller att få andra jobb ser dyster ut menar han.
Det var mycket känslor under dagen och själv kunde han inte låta bli att ösa sin besvikelse över dem som engagerat sig för att Nordkalk inte ska få bryta mer kalk i Bunge och i Klinthagen.
– Det här kan vi tacka våra miljövänner för, säger han till Helagotland.se.


Klubbordföranden Lars Brane vill en dag som denna tona ner konflikten företaget har och länge har haft med miljörörelsen.
– Det är tufft men det är den demokratiska ordningen som styr.Rättvisan har sin gång och det måste vi acceptera.

55 personer berörs av dagens varsel. Fortfarande hoppas ledningen att den pågående rättsprocessen kring kalkbrytning i Klinthagen och Bunge får en positiv utgång för kalkindustrin och att man kan dra tillbaka varslen. Lars Brane tycker att företagsledningen sköter situationen på, som han säger, ett ypperligt sätt.
– De har gått ut med information i tid, de är sakliga och öppna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om