Det hela uppdagades när Helena Andersson, ekostrateg på Region Gotland, häromdagen kontaktade Energimyndighetens kontaktperson för pilotprojektet i fråga.
Denna kommunikation har förts med jämna mellanrum sedan 2018, då Energipilot Gotland inleddes – men nu var det plötsligt kalla handen.
– Vi fick ett meddelande om att de inte längre skulle syssla med det här och att vår kontakt därför skulle upphöra, berättar Helena Andersson.
Snopet för Gotland, minst sagt. Ingen på ön verkar ha varit beredd på beskedet. Någon nedläggning hade inte meddelats eller ens diskuterats tidigare.
– Vi trodde det skulle komma någon slags dialog efter det här, från regeringens sida, men ingenting. Projektet har bara begravts under största möjliga tystnad. Vi har själva fått luska i hur det här gick till.
Till slut hittade man ett ändringsbeslut, gällande Energimyndighetens regleringsbrev, som publicerades i början av mars. I bilagan om "pågående uppdrag" hade tidigare funnits en punkt kring att "Gotland blir en pilot för ett hållbart energisystem" – men den lyste plötsligt med sin frånvaro.
– Så där strandade den femåriga historien, summerar Helena Andersson.
Någon ordentlig motivering har man fortfarande inte fått. Bara något litet, i konversation med ansvarigt departement:
– De gav någon kort förklaring om att det här ska läsas i relation till Svenska Kraftnäts nya uppdrag gällande Gotland.
Den myndigheten ska i år utreda en ny fastlandskabel, samt hur ön kan bli en del av transmissionsnätet, det vill säga det nationella stamnätet för elektricitet.
– Men det ena ersätter ju inte det andra, menar Helena Andersson.
Det beskedet såg man väl snarare som en förutsättning för att energipiloten skulle fortsätta?
– Ja, men dessutom är det mycket som ska ske, inom vår gröna omställning, som inte blir löst bara för att man får en ny kabel.
Politikerna i regionstyrelsen är minst lika förvånade och upprörda.
Ett brev har nu skickats till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), i vilket regionen ifrågasätter "att och hur Energimyndighetens särskilda gotlandsuppdrag avslutats; genom att i tysthet ändra myndighetens regleringsbrev i mars 2023, utan någon dialog med Region Gotland".
– Vi är upprörda, både över att det här regeringsuppdraget plötsligt upphör, bristen på kommunikation med oss som det berör, och på Energimyndighetens inaktivitet inom uppdraget de senaste två åren, uttalar Meit Fohlin (S) i ett pressmeddelande.
Det sistnämnda är kanske en faktor i sammanhanget. Efter att den dåvarande regeringen slog på stora trumman 2018 – Gotland skulle bli ett ledande exempel för hela Europa gällande energiomställning – har projektet behandlats styvmoderligt från statens sida.
Det stod tidigt klart att man inte tänkte backa upp de stora orden med motsvarande monetära medel.
Och till slut kom alltså en smygnedläggning, från nästa regering.
– Visst kan man säga att det funnits tecken, givet att staten varit ganska inaktiv i det här. Men vår förhoppning var att uppdraget i så fall skulle ges till någon annan i stället, om nu inte Energimyndigheten ska ha det, säger Patrick Dahl på Energicentrum Gotland.
Det är inte så att han plötsligt blir av med jobbet – Energicentrum etablerades visserligen som en del av energipiloten, men blev ändå en helt och hållet gotländsk institution, eftersom staten alltså inte skjutit till särskilt mycket finansiering.
Men stöd är inte bara pengar. Den gotländska energiomställningen riskerar nu att tappa fart, då staten i någon mån tar sin hand ifrån den.
– Man hade hoppats på mer uppbackning i och med att det här uppdraget fanns, säger Helena Andersson.
– Nu är den här dansen med Energimyndigheten slut, vilket är surt, men vi spottar i nävarna och går vidare, lägger hon till.
Både tjänstemän och politiker poängterar att den gröna omställningen på Gotland inte upphör i och med veckans besked. Arbetet fortsätter för Energicentrum, ekostrateger och alla andra som har detta fokus.
Flera regeringars hantering av ärendet har varit minst sagt anmärkningsvärd – men Helena Andersson vill ändå inte kalla hela energipiloten för ett fiasko.
– De satsningar som gjorts är bra. Uppsala universitet har gjort mycket, många företag på Gotland har ställt om, projekt har funnit finansiering på andra håll och så vidare. Vi kör vidare och det som har gjorts är inte heller ogjort, säger hon.