Sett till hur trafiken såg ut innan coronapandemin slog till, har flygturerna minskat till minst hälften. I söndags flög 632 registrerade resenärer. Samma tid året innan var det dubbelt så många personer. På söndag vecka 29 var det 903 personer som reste medan siffran året innan var 2 800.
– Det är en minskning med 77 procent, säger flygplatschefen Gunnar Jonasson som tagit fram statistiken.
Han tycker att trafikbilden och tidtabellen ser relativt god ut.
– Framtiden är oviss och jag räknar med att det kommer att ta tid innan vi når de gamla nivåerna. Vi kommer att ha fortsatt lägre trafik under 2021 jämfört med 2019. Som stöd kan vårt öläge sticka ut som en attraktiv besöksplats.
Hur flygtrafiken kommer att utvecklas är något han funderar på.
– När inte folk kan resa till Barcelona under veckoslutet kan Gotland vara ett alternativ. Det gäller bara att paketera resor och det är folk duktiga på att göra här.
Affärsresandet påverkas av att många jobbar hemifrån och regeln om max 50 personer vid möten. Det bromsar satsningar på utbildning och konferenser.
– Vi vet inte hur det kommer att se ut i framtiden.
Fyra bolag trafikerar Gotland. Det är SAS, Amapola, Air Leap och Air Gotland. Till Arlanda flyger SAS och Air Leap medan Amapola, Air Gotland och Air Leap trafikerar Bromma. Sistnämnda bolaget trafikerar även Göteborg.
– Vi är unika som har bolag som vill nystarta. Det är en speciell situation med fyra bolag. Antalet turer har ju också ökat från en, när det var som minst i maj, till mellan sex och åtta nu.
Ytterligare turer planeras, bland annat kommer Amapola att lägga in en söndagstur från och med den 23 augusti som går till Bromma.
Före pandemin var det två bolag som trafikerade Gotland. SAS fortsätter flyga på Gotland medan BRA är under rekonstruktion men har avtal med Amapola fram till 17 september om att de ska upprätthålla deras trafik. BRA planerar att starta sin verksamhet igen i september. Bolagets vd Geir Stormorken säger till Svenska dagbladet att man kommer att satsa på de orter där man haft en stark position.
– Det är ingen hemlighet att vi då pratar om Malmö, Ängelholm, Visby, Umeå, möjligen också Halmstad och Göteborg. Sedan får vi se, men där vi var starka innan, är logiskt att starta upp på, säger han.