Drivgarnsförbud ska rädda tumlare

EU-kommissionen vill förbjuda drivgarnsfiske i Östersjön från 2007 för att rädda tumlarna, Europas mest utrotningshotade valsort. Förslaget läggs dock utan egentlig kontroll av hur många tumlare som finns och var de finns. Kring Gotland görs bara någon enstaka observation per år.
Enligt länsfiskekonsulent Rolf Gydemo är förslaget illa genomtänkt och riskerar att utarma laxfisket och därmed slå hårt mot andra delar av den biologiska mångfalden.

Gotland2004-01-20 04:00
I dag tisdag diskuterar EU-kommissionen ett förslag om totalförbud av drivgarnsfiske i Östersjön. Åtgärden är tänkt att skona tumlarna, som kan fastna och drunkna i näten. Kommissionen säger sig vara medveten om att det kan påverka lönsamheten i laxfisket, men menar att det är viktigare att bevara den biologiska mångfalden.
Kommissionen föreslår också att oberoende observatörer ska åka ut med fiskebåtar för att kartlägga hur vanligt det är att tumlare fastnar i nät. Rätt åtgärd men i fel ordning, menar länsfiskekonsulent Rolf Gydemo. Enligt honom finns bara grova uppskattningar på hur många tumlare som finns i Östersjön. Klart är dock att de främst förekommer söderut, vid Öresund. Därför skulle ett totalförbud drabba fiskare längre norrut i onödan.
­Det har inte tagits någon tumlare i gotländska vatten sedan 40-talet. Det gör ju att fiskare här uppe milt uttryckt skakar på huvudet åt det hela.
Man vill också införa en omedelbar begränsning av garnlängd till 2,5 kilometer och sedan trappa ner den stegvis till 2007.
­Det har under en följd av år blivit sämre lönsamhet i laxfisket, som mest bedrivs med drivgarn. Frågan är om någon fiskare bedömer att det är värt att fortsätta fiska lax.
Enligt Gydemo så har kombinationen nätbegränsningar, minskad lönsamhet och dioxinregelverk inneburit att den svenska laxkvoten långt ifrån fylls.
­Vi har en massa lax som simmar omkring. Laxplanen för Östersjön har gett bra resultat och den vilda laxen är inte hotad i flera älvar. Det är en resurs som kan nyttjas på ett hållbart sätt men inte kommer att kunna nyttjas. Det är ett dåligt genomtänkt förslag när det handlar om att komma fram till konsekvenserna.
Någon enkel lösning på tumlare-problematiken finns inte, menar Gydemo.
­Utgår vi från resurser och biologisk mångfald så landar man på redskap som inte fångar tumlare.
­ Laxkrok är mer arbetskrävande, sänker lönsamheten och kräver ofta nyinvesteringar, vilket är svårt utan lönsamhet.
Kommissionen vill också lagstifta om ljudskrämmare vid nätfiske, som ska varna valarna.
­De är utmärkta säl-lockare. De är inte dummare än att de lär sig att där de är så finns också nät med fisk att äta. Det gör att lönsamheten i ett eventuellt kvarvarande laxfiske minskar än mer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!