Drograttfylleriet har ökat på ön
Allt fler drogpåverkade personer sätter sig bakom ratten och kör bil numera.Enligt vakthavande polis Benny Melin har drograttfylleriet ökat den här hösten på Gotland och under de senaste veckorna har flera drogpåverkade bilförare stoppats.
Beteende och reflexer
- Många av dessa drogpåverkade förare är kända av oss sedan tidigare, säger Benny Melin. Det är ofta personer som hållit på med droger en längre tid och blivit missbrukare som också kör bil med droger i kroppen.
- Man kan se tydliga tecken om en person är drogad, säger Benny Melin. Det syns bland annat på ögonen och på personens beteende och reflexer.
En alkoholpåverkad bilförare testas genom att blåsa i den så kallade ballongen för att se hur hög halten av alkohol är.
Halten av droger i kroppen måste avgöras genom urinprov och blodprov. Dessa prov tas av polisen och sedan sänds proven till Medicinalverket i Linköping, där rättskemiska avdelningen tar hand om dem. Efter mellan 8 och 14 dagar kommer sedan provresultatet därifrån.
Prov utan läkare
Benny Melin nämner också att så sent som i fjol trädde lagen om drograttfylleri i kraft fullt ut.
- Då kom det klara regler, säger han. Numera kan vi ta proven. Tidigare måste en läkare vara med vi bedömningen.
Vid misstänkt drograttfylleri kan körkortet dras direkt om polisen bedömer att bilföraren är så pass påverkad att han/hon inte bör köra bilen. Det är samma sak med misstänkta bilförare som är alkoholpåverkade.
Rattfylleri är beteckningen när föraren har 0,5 till 0,10 milliogram alkohol per liter utandningsluft. Över 0,10 betecknas som grovt rattfylleri och vid 0,16 dras körkortet omedelbart.
Kunnande avgör
- Men det är samma sak med en spritpåverkad förare, säger Benny Melin, Anser vi att föraren är så pass påverkad att han eller hon inte bör köra bil så kan vi ta körkortet även om inte provet mäter så högt som 0,16.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!