Drömmen gick i uppfyllelse

Det tog 44 dagar att bygga restaurangdelen på Djupvik Hotel.Med den takten är det lätt att något inte hinns med.Marknadsföringen.Men det var kanske lika bra det.

Foto:

Gotland2008-09-13 04:00
- Restaurangen funkade bra med en gång, berättar Jörgen Axenmo.
- Det var helt hysteriskt. Det bara smällde till, förstärker Maria de Flon.
Djupvik Hotel har varit turistsommarens kanske sämst bevarade hemlighet på Gotland.
"Har du varit vid där läckra nya hotellet vid Djupvik?" Har du sett poolen vid hotellet i Eksta? Den är bara sååå snygg!"

En gömd pärla
Så har det låtit - och gästerna har strömmat till. Det är alltid roligt att känna sig som att man har upptäckt något speciellt, en gömd pärla.
Men det var aldrig meningen att det skulle vara så. Det bara blev så när allt gick så fort.
Den 11 juli öppnade Jörgen Axenmo och Maria de Flon det nybyggda hotellet och restaurangen på gamla festplatsen i Djupvik i Eksta, på kanten ovanför hamnen och fiskeläget med Karlsöarna i blickfånget.
Och det blev alltså succé direkt. Men paret vilar inte på lagrarna - hotellet ska redan byggas ut.
- Vi har bygglov för 650 kvadratmeter, och det har vi utnyttjat. Men vi vill bygga 300 kvadratmeter till: sex hotellrum och en konferensdel, berättar Jörgen Axenmo.
Och när ska det vara klart?
- Den förste april.
Bygglovet?
- Nej, hela bygget!
Att driva hotell var en gammal dröm som gick i uppfyllelse för paret, som i tretton år drivit Café Vinäger i Visby.
- Vi har tänkt på hotell ett längre tag, och vi ville ha något på landet. Vi har rest ganska mycket och fått inspiration, bland annat från Mallorca där de har flera schyssta hotell på landet, berättar Maria de Flon.

Ville bygga på Fårö
- Egentligen ville vi bygga ett ställe på Fårö, men där får man ju inte bygglov, säger Jörgen Axenmo.
Då passade Djupvik bra. Där fanns sedan tidigare planer på en konferensanläggning, planer som hade gått i stöpet.
- Men bygglovet var klart, så där sparade vi en massa tid, säger Maria de Flon.
Djupvik Hotel har väckt uppmärksamhet inte bara för läget, utan också för utseendet.
Med stora glaspartier, mörka träslag och platt tak följer det inte den gotländska byggtraditionen särskilt väl, även om det stora inslaget av betong gör det.

Stör inte
- Vi fick faktiskt inte lov att bygga i gotlandsstil. Men det ligger så bra här, så det stör inte, säger Jörgen Axenmo.
- De flesta runt omkring har varit positiva. Vi har inte fått några klagomål alls egentligen, berättar Maria de Flon.
Att det är trendkänsligt märks tydligt. Vattnet i den beramade poolen cirkulerar till exempel genom att det rinner över brädden.
- Så ser det ut överallt söderut nu för tiden.
I duscharna sitter svarta stenplattor på väggarna. Hippt i dag, men...
- Det är möjligt att vi får byta om några år. Inredningen håller kanske inte ens i fem år, kanske bara två, säger Jörgen Axenmo.

Rätt detaljer
- Och ska det fungera måste det vara rätt detaljer. Det finns ställen som inte bär sig för att de har fel mosaik i poolen.
Andra detaljer är specialtillverkade nyckelringar, och inte minst personalens kläder.
- De är designade av Karin Rodebjer, som också är här ifrån trakten, säger Maria de Flon.
Men är det rätt detaljer kommer rätt gäster.
- Vi har redan haft några kändisar här, några riktigt tunga namn.
Blir man nervös då?
- Inte jag. Men Jörgen går upp extra tidigt för att fixa.
- Lite nervös blir jag, erkänner Jörgen Axenmo.
Men det är inte meningen att man ska känna sig bortkommen om man inte är kändis eller inte har stora plånboken på sig.
- Jag går omkring i badtofflor, dels för att det känns som att jag är lite ledig, men också för att gästerna ska känna att de är välkomna att komma in och ta en kopp kaffe oavsett vad de har på sig, säger Jörgen Axenmo.
Men succé varar inte året runt. Inte på Gotland.
- Rummen kan vi fylla i fyra-fem veckor, men målsättningen är att ha öppet i alla fall fredag-söndag även på vinterhalvåret.
- Det är därför som vi har olika teman, som asiatiskt i helgen och senare har vi hummerdagar. I oktober blir det tryffel, och i december julbord, berättar Jörgen Axenmo
Men i januari och februari stängs hotellet.
- Då blir det Thailand!
För att söka ny inspiration, kanske?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om