Drömmen om det mytomspunna Capri
Rainer Maria Rilkes beskrivning av Capri som en plats där "det finns alltför höga berg på en alltför liten yta" ger en bra uppfattning om de stora höjdskillnaderna. Den bofasta befolkningen uppgår till ungefär 13 000 personer. Idag besöks ön årligen av flera miljoner turister. För de flesta blir vistelsen på ön mycket kort, endast ett par timmar. Det handlar om dagsturism från de omgivande områdena och kryssningsturister som prickar av ytterligare ett resmål under kryssningen.
Capri har blivit en sinnebild av drömmarnas ö alltsedan härskare som kejsare Tiberius och Augustus förvandlade ön till en väl bevakad lustgård. Enligt historieskrivaren Tacitus med tolv privatbostäder spridda över ön. På den östliga delen av ön kan fortfarande kvarlämningarna av en de kejserliga villorna beses, Tiberius "Villa Jovis", en av öns stora attraktioner. Tiberius styrde sitt rike under långa perioder från Capri och mytbildningen kring honom är stark, historier om grymheter och excesser får gärna krydda många guiders berättelser om kejsaren.
Den samtida historieforskningen vill gärna ge en mer nyanserad bild av hans period som det romerska rikets härskare. Romersk ingenjörskonst löste problemet med vattenförsörjningen med regnvattencisterner, en lösning som fortfarande brukas för en del bevattningsändamål. Ön saknar grundvatten men idag får man sin huvudsakliga vattenförsörjning via en ledning från fastlandet.
En mer nutida turistutveckling fick mer eller mindre sin början med återupptäckten av "Grotta Azzurra" - den Blå Grottan 1826. En plats som redan användes under romartiden, då som en kultplats för havsgudar. En upptäckt som väl passade in i tiden, med dess sökande av romantiska och suggestiva miljöer att bese.
*
Till denna ö kommer den från Småland bördige apotekarsonen Axel Munthe, född 1857, på sitt första besök 1876. Till Italien återkom han sedan bland annat 1884 då han deltog i hjälpaktioner för den koleradrabbade befolkningen i Neapel. En av de händelser i hans mångfacetterade livspalett som bidrog till mytbildningen och berömmelsen. När han återvände till Capri 1885 mottogs han med stor värme av öborna, hans rykte från Neapel som osjälvisk räddare av koleraoffren hade även nått Capri.
Efter skilsmässan från sin första hustru 1888 bryter han upp från Paris och flyttar till Anacapri, Capris andra stad, då ej ännu så exploaterad som huvudorten Capri där de flesta hotell och andra turistanläggningar var belägna. Det är dock hans läkargärning i Rom åren efter detta som ekonomiskt möjliggör ett inköp av bostad på Capri, markspekulationerna tog fart och priserna hade börjat att stiga.
Capri hade under det sena 1800-talet kommit att bli ett slags tillflyktsort för, ofta förmögna, excentriska personligheter som inköpte egendomar på ön och omformade dem till sina egna visioner och drömmar om ett sorglöst medelhavsliv, med en inramning av antik kultur och bildning. Munthe är en i raden av dessa fascinerande personligheter som fört Capris rykte ut i världen. Boken "Människor i azurblått landskap" skriven av den tidigare intendenten på Villa San Michele och arkitekten Levente A.S. Erdeös ger en mycket intressant och sakkunnig vägledning till flertalet av Capris berömda villor.
Den egensinniga och komplexe personen Axel Munthe (1857-1949) låter sig inte fångas på några få rader. På en minnesskrift står följande: "läkare - författare - humanist, de ringes vän, djurens beskyddare". En god sammanfattning av ett märkligt levnadsöde som i sin tid blev känd i stora delar av världen, inte minst genom "The Story of San Michele", "Boken om San Michele" som publicerades första gången år 1929 på engelska. Noteras kan att författaren hade uppnått en ålder av 72 år när han gjorde världssuccé med sin bok.
Originalmanuskriptet ansågs länge som förkommet men kan idag beses i Villa San Micheles samlingar. Manuskriptet donerades till stiftelsen av Munthes vän och förtrogne Vittorio Massimino så sent som 1997. Upphovsmannarättigheterna till boken, som alltfort utkommer i nya utgåvor, tillhör inte stiftelsen. I Munthes testamente fick Baronessan Gudrun von Uxeküll de litterära rättigheterna. Bokförlaget Bonniers bedömde då att dessa rättigheter inte hade något större värde eftersom boken redan hade utkommit i så stora upplagor.
*
Om Munthe och Drottning Victorias relationer har det skrivits och spekulerats åtskilligt. För den bräckliga Victoria som tillbringade större delen av sitt liv utanför Sverige kom utan tvivel Munthe att bli en av hennes få förtrogna. Victoria kom också att bli ägare till en fastighet på Capri, Casa Caprile. Munthes utnämning till livmedikus 1903 gav honom också en offentlig roll i hovlivet.
1908 besökte Munthe tillsammans med Drottning Victoria Visby, de kryssade med kungafartyget "Drott" och Munthe imponerades av mångfalden av ruiner. När drottningen avled i Villa Svezia i Rom fredagen den 4 april 1930 var det förutom Gustaf V, Prins Wilhelm och Agnes Bergman Munthe som fanns vid hennes sida. Drottningens sista ord, som inte riktades till hennes make utan till Munthe, "Come soon" säger det mesta om hennes känslor för Munthe.
År 2003 utkom den senaste och mest utförliga biografin över Axel Munthe. Det är en smula märkligt att det har dröjt så länge innan en utförlig och stor biografi blivit skriven om denne fascinerande person. Biografins titel "En osalig ande" ger också en antydan om Munthes rastlösa personlighet. Författaren Bengt Jangfeldt ger ett utömmande porträtt av Munthe, en bok som bygger på ett omfattande källmaterial, inte minst det stora antalet brev som Jangfeldt lyckats spåra upp i olika arkiv.
Munthe tillbringade sina sista år i Sverige där Gustaf V hade givit möjligheten till ett boende på Stockholms slott. Ett tillbakadraget och inrutat liv. Om fredagarna lunchade han med kungen. Enligt honom själv hade de visserligen tråkigt, men å andra sidan trivdes de med att ha tråkigt tillsammans. Livet på Stockholms slott var långt från värmen och det intensiva livet på Capri. Det var i våningen på slottet som han avled eftermiddagen den 11 februari 1949, enligt myten med en biljett till Capri i sina fickor.
Vid hans frånfälle fanns vare sig hans andra hustru Hilda eller sönerna Malcom och Peter närvarande Munthe hade levt åtskild från Hilda under många år och träffade sönerna mycket sporadiskt. Det var visbylektorn Hans Nystedts far, pastor primarius Olle Nystedt, som förrättade begravningen den 17 februari i Heliga korsets kapell. Vid akten medverkade även operasångerskan Birgit Nilsson. Enligt Munthes önskan skulle kremering ske och askan strös i havet. Två dagar efter begravningsgudstjänsten ombesörjde sönerna hans sista vilja, på ett stormigt Nordsjön försvann de sista kvarlevorna av Axel Fredrik Martin Munthe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!