Hon är ingen nybörjare när det kommer till att odla. Caroline Asserlund växte upp med en mamma som hade kolonilott i Norrtälje och har i sitt yrke som bibliotekarie läst otaliga böcker på ämnet. Så det där med att odla, den kan hon, i allafall i teorin.
– Jag är ny med att ha min egna kolonilott. Men jag var mycket vid min mammas kolonilott som liten och njöt alltid av att få hjälpa till där, säger den nyblivna kolonilottsägaren.
För Caroline, som bor i en lägenhet i Visby utan balkong, har en kolonilott stått högst upp på önskelistan sedan hon flyttade till Gotland för tre år sedan.
– Jag har hela tiden velat ha en egen kolonilott men liksom inte riktigt vågat ta steget, säger hon.
Och visst är det så att det ligger i tiden att odla sin egen mat och ta vara på det som finns runt omkring oss. När författaren Simona Ahrnstedt postade ett inlägg på Instagram att hon blivit med kolonilott, då kände Caroline att det också var dags för henne själv.
– Jag sökte runt efter olika föreningar på Gotland och hittade Furulunds koloniförening och skickade iväg ett mejl, säger hon.
Då visste hon inte att hon bara några veckor senare skulle bli erbjuden lott nummer 110. En yta på 100 kvadratmeter som inte plöjts upp eller var odlad på under året.
Redan nu har hon planterat det kanske viktigaste för henne, jordgubbsplantorna. På sikt ska kolonilotten fyllas av blommor, potatis, morötter, sallad och annat för självhushållet.
– Det ska inte bara vara att äta utan även att förgylla mitt hem, säger hon.
I framtidsplanerna står även att bygga ett växthus för att kunna odla tomater, gurka och även övervintra pelargoner under de kallare årstiderna. Hon vill också ställa dit en friggebod och få en härlig miljö att umgås i.
– Planen är att få till en stuga och vid den delen spara det gräs som nu växer här. Då skulle man kunna grilla här och njuta ännu mer. Man får inte övernatta i stugorna, likt föreningar i Stockholm där jag växt upp, säger hon.
Föreningen genomgår något av ett generationsskifte. Förutom Caroline har även ett fyrtiotal andra kolonilotter bytt ägare det senaste året. Något som hon tror är en trend av odling som utvecklas.
– Det är Gröna vågen 2.0. Även om man idag inte är lika politisk så finns det en vilja att odla sitt eget och ta vara på naturen. Vi är på väg framåt där och jag tror det här bara är början, konstaterar Caroline.
Gemenskapen för kolonilottsinnehavare ska inte underskattas. Hösten är "delningssäsongen" för odlingsintresserade, något som även gäller vid Furulund.
– Grannar här kommer förbi och frågar hur det går och om man vill ha något att sätta i jorden. Det är gemytligt på det sättet, säger hon.
Vad ger det dig att ha kolonilott?
– För mig handlar det inte om att byta ut gymmet mot att gräva. Det får jag på köpet. Man får vara ute. Det är känslan att göra något med kroppen och andas frisk luft. Det är ren lycka. Jag är aldrig så lycklig som när jag har skit upp över armbågarna.
För att på riktigt komma igång har Caroline Asserlund tagit en veckas semester och kommer förbereda marken och sätta det som går under hösten.
Gotlands Allehanda kommer följa Caroline under hennes arbete med sin nya kolonilott över olika årstider. Välkommen att följa med på resan som bara har börjat!