Drömmer om att bli vågmästare

Aldrig mera allians.
Genom samarbetet med de borgerliga partierna i "vi i femman" under åren 1998-2002 tappade gottlandspartiet sin profil, och ramlade ur kommunfullmäktige efter förra valet. Nu siktar gottlandspartiet på comeback och hoppas på att bli vågmästare.

Gotland2006-09-01 06:00
Ett gotländskt parti utan styrning av någon riksorganisation, det var tanken när gottlandspartiet startade.
- Det är viktigt att stå fri. Kom ihåg hur Gotlands socialdemokratiska riksdagsledamöter röstade för en nedläggning av försvaret på Gotland, säger gottlandspartiets ordförande Jan Wiklund.
I debuten 1998 fick gottlandspartiet tre mandat i kommunfullmäktige, och kom sedan genom samarbetet med folkpartiet, centerpartiet, moderaterna och kristdemokraterna att utgöra en del av den majoritet som kallades vi i femman.
- I efterhand ångrar vi det samarbetet stort. Vi blev hårt tyglade. Vi ville till exempel ha en folkomröstning om kongresshallen och ville inte införa avgift på skolmaten i gymnasiet. Sådant äventyrade samarbetet, fick vi höra, säger Odd Magnusson som är första namn på fullmäktigelistan.
- Kongresshallen är ett misslyckande. Kommunen satsar 60 miljoner kronor på den, när vi mest av allt behöver en idrotts- och kulturhall, tillägger han.
Frågan om samarbete med de andra partierna ledde till en schism i förra valrörelsen, och dagarna innan valet hoppade fyra gottlandspartister av till moderaterna. Gottlandspartiet fick bara 756 röster och ramlade ur fullmäktige. Partiet fick ett "avgångsvederlag" på 80 000 kronor, som förutom verksamhet under fyra år även ska räcka till årets valrörelse.
- Vi är 15-20 personer som arbetar aktivt. Vi affischerar och annonserar en del, berättar Jan Wiklund.

Skattesänkning viktigast
Närmast efter Odd Magnusson på valsedeln står Rainer Manthey, Hellvi, Eva Jan, Klintehamn, och Frank Caperius, Visby.
Viktigaste frågan är skatten. För att uppnå Vision 2010-målet med 65 000 invånare måste skatten sänkas. I första hand ska kommunalskatten ner till genomsnittet (31:60), en sänkning med 1:65.
- Sänkningen finansierar delvis sig själv, eftersom fler kommer att vilja flytta hit, säger Odd Magnusson.
Men kommunen måste även spara. Gottlandspartiet vill minska antalet nämnder till fem, ett till varje kommunalråd. Partiet vill även halvera antalet ledamöter i fullmäktige och även minska storleken på övriga nämnder. Förvaltningarnas organisation ska också ses över.
- Många kommuner har även tagit bort arbetsutskotten. Sammantaget kan man spara 8-10 miljoner kronor, tror Jan Wiklund.

Turistavgift
Gottlandspartiet vill även införa en turistavgift.
- I Tyskland har man en sådan avgift. När man checkar ut från hotell på turistorter betalar man en kurtaxa, en euro per dag. På Gotland skulle man kunna ta betalt på båtarna och flygen. 20 kronor per turist, föreslår Jan Wiklund.
Odd Magnusson tillägger:
- Det är rimligt att ta ut en sådan avgift. Kommunen betalar mycket för servicen åt turister. Nu ska till exempel kommunen bygga en ny toalett för kryssningsgästerna i hamnen.
Skolorna på landsbygden är en annan viktig fråga för gottlandspartiet.
- Det gäller främst de yngsta eleverna. De ska inte behöva åka 2-3 mil för att komma till skolan, säger Jan Wiklund.

Ny demokrati avvaktar
Utöver gottlandspartiet finns det ytterligare ett parti som suttit i fullmäktige men ramlat ut - ny demokrati. Ny demokrati finns ännu kvar på Gotland, trots att det är mer än tio år sedan partiet satt i kommunfullmäktige. Lokalt fick partiet en succéstart i valet 1991, då Ian Wachtmeister och Bert Karlsson framfart på riksplanet även gav effekt på Gotland. Partiet fick som nykomling tre mandat. Men i valet 1994 sjönk väljarstödet dramatiskt, Ny demokrati fick drygt 500 röster och ramlade ur fullmäktige.
Lars Engelbrektsson var den drivande kraften i valet 1991, och han finns fortfarande kvar i ny demokrati.
- Vi är en skara som har möten och diskuterar politik. Men opinionen är så låg att det inte är lönt för oss att driva kampanj. En kampanj kostar pengar och vi har inte råd att satsa, säger han och tillägger:
- Vi satsar på valet 2010. Det behövs en nytändningen på riksplanet som gör att folk får upp ögonen för oss. Då kommer vi att satsa lokalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om