Mattias Zerihun köpte för en tid sedan dryck av märket Festis på en bensinstation i Visby. Han bestämde sig för en ny smak och köpte Festis Apple/Pear. Efter tre klunkar fick han en konstig smak i munnen.
- Det kändes som att dricka bensin eller kemikalier eller något, säger han.
Han vågade inte dricka mer. Han satt och körde bil och kände sig konstig och dåsig efter de tre klunkarna.
- Jag blev rädd och åkte ner till akuten.
På akuten kunde de inte se att han blivit dålig på något sätt av vad han druckit. Och dåsigheten gick över ganska snabbt. Men han åkte tillbaka till bensinmacken och lämnade både flaskan och sitt telefonnummer och personalen lovade att kontakta företaget Carlsberg som tillverkar Festis.
- De på macken luktade på flaskan och tyckte också att det luktade bensin. De hittade en annan flaska på hyllan som såg konstig ut och då tog de bort alla Festisflaskor med just det datumet.
Efter ett par dagar ringde Carlsberg.
- De sa att trots att de har väldigt noggranna kontroller kan det ibland hända sådana här saker. Enligt dem hade inte flaskan varit tät och luften som kommit in hade förstört drycken. De sa att det inte var något allvarligt.
Carlsberg skickade också ett brev där man beklagade vad som hänt och skickade även med 410 kronor i värdecheckar som kompensation.
- Jag förstod det som att de inte ville att jag skulle prata med media. Men jag tänker att det kan vara fler flaskor som är skadade och tänk om det hade varit ett litet barn som druckit de där klunkarna.
Mattias Zerihun vill att företaget mer noggrant undersöker vad som var fel och om det är så att fler flaskor är dåliga som redan finns ute i handeln.
Kristina Lennmark på Carlsbergs konsumentservice förklarar att det inte gjorts några tester på just Mattias Zerihuns Festis, men känner till fenomenet med festis som smakar bensin.
- Vi kollade en annan, liknande reklamation där det konstaterats det var en infektion på grund av luft. Mattias flaska tillverkades den tionde september och om det hade varit något större fel på själva tappningen så skulle fler ha hört av sig, förklarar Kristina Lennmark.
Hon förklarar också att i kolsyrade drycker ”motar” kolsyran luften från att ta sig in om en kork skulle vara otät. När det gäller fruktdrycker utan kolsyra blir reaktionen mycket stark när luft kommer in och det bildas bakterier, en infektion, som dock är helt ofarlig.
- Det är nästan det första folk säger, att det luktar väldigt starkt av bensin eller aceton, när det kommer reklamationer om fruktdrycker.
- Just luft är ju väldigt farligt för livsmedel, när man inte använder konserveringsmedel.
Enligt Kristina Lennmark kommer det in cirka en reklamation per månad som rör just Festis. Det är däremot väldigt sällan som just den här typen av fel rapporteras in.