Drygt 1 400 gotländska cyklister hade skoj på hoj

Gotland2003-06-16 04:00

Sockentrampen är ingen tävling och det handlar i första hand om gemenskap och i andra hand om motion. Sockenombuden har en viktig roll när det gäller att få folk att delta i Sockentrampen. På många ställen hade man också gjort något extra för deltagarna. GA var med i Burs och där bjöd ett lokalt företag alla deltagare, både de egna och de som kom från Stånga, på kaffe och färska rågbullar med ost.
<span class=MR>Långtrampare</span>
Inga Karlsson, 65, från Hallute i När startade vid kyrkan hemma i När och följde sedan med genom sju socknar ända till Gammelgarns kyrka. Hon har varit med i Sockentrampen i många år och tycker det är ett bra arrangemang. Inga berättade att hon nyligen blivit pensionär efter 37 år på Ekängen i Garda och att hon nu får mer tid för bland annat cykelturer.
<span class=MR>Budkavel från kyrka till kyrka</span>
Det cyklades dygnet runt och vid varje kyrka lämnades en budkavel över till nästa gäng. Texten på budkaveln hade som vanligt skrivits av Håkan Nordberg, Slite.
­ Jag har faktiskt skrivit texterna varje år sedan 1980, berättar Håkan Nordberg. Det var min dåvarande arbetskamrat Bertil Olsson, som bad mig hjälpa till.
Bertil Olsson var den som tog initiativet till Sockentrampen och han var "sockentrampsgeneral" i 20 år. I fjol och i år är det Vanja Larsson, Sundre, som hållit i trådarna.
Här är texten på årets budkavel:
"Vi trampat och trampat
för att fram till Er nå,
med budkaveln, som Du här
i Din hand ska få,
ta den och för den
nu till nästa kyrka,
med Korpen vi får
ork, kraft och styrka".
<span class=MR>Cyklande kommunalråd</span>
Vid målet i Stenkyrka var det utlottning av priser och prisutdelare var kommunalrådet Åke Svensson, som själv var med och cyklade sista sträckan från Moos i Stenkyrka. Han inledde skämtsamt med att säga att många kanske anser att han ofta är ute och cyklar. I verkligheten är det så att han cyklar sex till sju mil i veckan, dock inte utomhus utan på en spinningcykel inomhus.
­ Det var första gången jag var med i Sockentrampen, sade Åke Svensson. Det är lite annorlunda att cykla ute i naturen. Man ser blommor och hör fågelsång. Så jag kommer nog att försöka cykla utomhus lite oftare i fortsättningen.
Han tyckte också, som ansvarigt kommunalråd för hälso- och sjukvården på Gotland, att hälsovården borde få ett större utrymme.
<span class=MR>Hablingbo i täten</span>
Flest deltagare i år hade Hablingbo med 51, sedan Träkumla 45 samt Gammelgarn och Silte, båda 36 personer. Den socken som har flest deltagare i förhållande till sin folkmängd kommer att få ett nyinstiftat vandringspris. Vilken socken det blir var inte klart vid prisutdelningen men från Korpen meddelades att man kommer att underrätta sockenombudet så snart man är klar med uträkningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om