Du kan också hjälpa insekterna

Det är inte bara länsstyrelsen som kan hjälpa de små insekterna som är så viktiga för att vi ska få mat för dagen. Du kan också göra något vare sig du har egen tomt eller bor i flerbostadshus.

Rödmurarbi.

Rödmurarbi.

Foto: David Lundgren/länsstyrelsen

Gotland2020-10-14 18:41

Även om du inte har en trädgård kan du hjälpa vildbin och andra insekter.

– Du kan ställa ett bihotell på balkongen, tipsar Annika Forslund, biolog på länsstyrelsen.

Gör gärna ett eget.

– De köpta är inte alltid så bra. Ibland är hålen för grunt borrade, och bara i en storlek, säger kollegan David Lundgren och förklarar att bin behöver djupa håligheter att krypa in i, gärna 15 cm. Många bin är små, borra med en diameter från 3 upp till 12 mm för att få många olika gäster i hotellet.

– Man kan även plocka vass eller köpa bamburör och sätt ihop, men det får inte vara hål rakt igenom. Gamla snäckskal kan också fungera som hus till snäckmurarbiet eller guldmurarbiet.

Bor du i ett flerbostadshus kan du påverka föreningen att plantera växter som avlöser varandra att blomma under en längre tid så att pollinatörerna har mat under en lång tid på året.

– En pulkabacke kan bli ett bra ställe för bin att bygga bon i, säger Annika Forslund och förklarar att ett visst slitage i markerna gör gör det lättare för bina.

För att biet ska hitta någonstans att bygga ett bo är den vildvuxna och skräpiga miljön med stubbar och döda träd, idealiskt. Lite sand i ett hörn är önskvärt.

– Det kan vara väldigt simpelt. En träram och sen dumpa ner någon kubikmeter sand. Sedan är det bara att se till att det inte växer igen, säger David Lundgren, som betonar att solitära bin är fredliga insekter som inte sticks.

Stora tapetserarbin.
Stora tapetserarbin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!