Han gjorde det på torsdagen då en delegation från LRF överlämnade en budkavle med 964 namnunderskrifter.
- Du kan stoppa katastrofen om du agerar omedelbart.
Det var budskapet när representanterna för LRF:s "bondeuppror" uppvaktade Eskil Erlandsson i går. LRF-delegationen leddes av förbundsordföranden Lars-Göran Pettersson.
Bönderna anser att Sverige måste särbehandlas. Det handlar om hagar och, särskilt på Gotland, om ängen som inte passar in i EU-mallarna. Det är trädrika marker och skall markägaren motsvara kraven för att få ersättning handlar det om att fälla träd, det vill säga förändra det gamla landskapet. Alternativet är att inte söka bidrag. Inget av alternativet är särskilt tilltalande för bonden.
EU-reglerna om ett minsta antal träd per ytenhet ses således som ett hot mot den svenska beteshagen och mot det gotländska änget.
Den aktion som LRF har dragit igång har genomförts i form av en budkavle. GA uppmärksammade den i förra veckan då den var på Gotland.
LRF-aktionen har fått stöd från flera länsstyrelser, Naturskyddsföreningen, Sveriges Ornitologiska förening, Världsnaturfonden och flera andra organisationer.
Befängda regler
- Syftet med en betesmark är att den skall ge foder till betande djur. Då måste grödan på marken vara det viktiga - inte antalet träd, är en uppfattning som framförs i budkavlen.
LRF-arna vägrar att finna sig i jordbruksministerns uppfattning att frågan är slutförhandlad. Förbundsordföranden Lars-Göran Pettersson anser enligt affärstidningen ATL att regeringen har misslyckats med att förklara för EU-kommissionen vikten av det svenska beteslandskapet och att reglerna sedan krånglats till ytterligare i den svenska tillämpningen.
- Reglerna är befängda och otydliga, anser Lars-Göran Pettersson.
Besvikelse
En av de regionordförande som var med var Peter Olsson från Gotland.
- Beskedet från jordbruksministern var i stort sett väntat, säger han. Men en viss besvikelse känner vi ändå.
Peter Olsson påtalade för ministern behovet av att det nu sätts in särskilda resurser hos länsstyrelserna för att informera om den nya ordningen, som förfaller vara svår för alla att förstå. Jordbuksministern replikerade att han avsatt särskilda medel och att det nu är upp till landshövdingar och chefer att se till att pengarna hamnar rätt.
- Vi kommer att fortsätta att hålla tryck i frågan, säger Peter Olsson.