Dubbelriktad trafik på flera gator

Fler dubbelriktade gator, färre skyltar och inga övergångsställen.
Det är några av förslagen i utredningen av innerstadstrafiken som nu är klar.
Med dubbelriktad trafik, slopade övergångsställen och införande av högerregeln sänks hastigheterna, vilket ska ge både säkrare trafik och sänkt bullernivå.

Gotland2005-03-22 06:00
Utredningen presenteras för politikerna i tekniska nämnden nästa vecka. Den är gjord av konsultföretaget Sweco på uppdrag av Gotlands kommun. Företaget är ledande i landet inom området och har bland annat arbetat med att öka trafiksäkerheten i Stockholm.
Viktigast har varit att skapa en trafikmiljö på de oskyddade trafikanternas villkor. Förslagen får inte innebära att trafikmängden ökar. Man har även undersökt om åtgärderna som bonuseffekt kan bidra till att försköna stadsbilden genom att skyltar kan tas bort.

Gator dubbelriktas
Tiden då enkelriktade gator ansågs som ett effektivt sätt att styra trafiken är förbi. Nu är det dubbelriktad trafik, slopade övergångsställen och borttagning av väjningsplikt som ska ge Visby innerstad en säkrare trafikmiljö. De tre alternativen bidrar alla till att sänka hastigheten, enligt utredningen. Och lägre hastighet innebär sänkt bullernivå.
De gator som utredarna anser kan dubbelriktas är Odalgatan, en del av S:ta Gertruds gränd, Smedjegatan och Specksrum, Rostockergränd, S:t Drottensgatan, Skolgatan, Västra kyrkogatan och Norra kyrkogatan, Söderport, Slottsbacken, Norra slottsgränd, samt Hästgatan mellan Mellangatan och S:t Hansgatan.
En del av de föreslagna gränderna är så smala, att mötande trafik inte är möjlig. Men det rör sig om så korta sträckor att trafiken bör fungera ändå, anser utredarna.
För de gator där enkelriktningen blir kvar föreslås en mer konsekvent skyltning. De gator där motorfordon inte ska förekomma skyltas som gågator.
Innerstaden behöver inte regleras med väjningsplikt. Högerregeln bör gälla, vilket ökar försiktigheten och sänker hastigheten på huvudstråken. Dessutom har åtgärden en estetiskt positiv effekt, eftersom en mängd skyltar kan tas bort.
Utredningen föreslår även, att övergångsställena tas bort. Erfarenheten visar, att övergångsställen ger en falsk tro på säkerhet. I själva verket sker 40 procent av alla olyckor med fotgängare vid övergångsställen. Hastigheterna i innerstaden är så låga att man ska kunna korsa gatan var som helst. Även den åtgärden anses ha en estetiskt positiv effekt.

Två etapper
Utredningen föreslår att åtgärderna genomförs i två etapper. I första omgången bör ett antal enkelriktade gator göras dubbelriktade, väjningsplikt och övergångsställen tas bort. Nyordningen får sedan vara igång en tid, innan en utvärdering görs.
Om inte de åtgärderna ger önskad effekt kan man i etapp två införa gårdsgata/torggata i hela innerstaden, samt bygga en rad hastighetssänkande hinder. De vägkuddar som föreslås är av en annan typ av de som finns i innerstaden i dag (exempelvis på Norra kyrkogatan).
För gårdsgator gäller bland annat att bilister inte får hålla högre hastighet än gångfart, och att man har väjningsplikt mot gående. Man har även väjningsplikt mot fordon när man kör in på en annan gata.

Parkering och gods
Utredarna vill även förenkla skyltningen av p-platser. Genom att vid portarna skylta med generellt parkeringsförbud utan tidsangivelse i hela innerstaden, och markera alla tillåtna p-platser, kan alla skyltar som markerar parkeringsförbud monteras ner. Den åtgärden kan genomföras redan i etapp ett.
Sweco vill att en omfattande parkeringsutredning görs, men sätter redan nu upp en rangordning för hur behoven ska prioriteras: 1) Lastning och lossning, 2) handikappade, 3) boende, 4) besökande, 5) arbetsplatsparkering.
Utredarna tycker att taxor och uppställningstid är utmärkta instrument att styra tillgång och efterfrågan av p-platser.
Sweco föreslår även "smartare logistik" för varutransporter till innerstaden. I Gamla stan i Stockholm planerar man att skapa en logistikcentral, där gods kan lastas om från större till mindre och miljövänligare fordon. I liknande central i Visby skulle innebära bättre anpassade lastfordon i innerstadstrafiken.

30 km på Kung Magnus väg
Sweco tar även steget utanför ringmuren. Kung Magnus väg trafikeras av över 6 000 fordon per dygn. Samtidigt är det en av de vägar i Visby som har flest fotgängare. Här krävs fysiska åtgärder som begränsar hastigheten till 30 km/tim. Att stänga vägen helt - som föreslagits i ett medborgarförslag till fullmäktige - är dock inget alternativ som utredarna förordar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om