Dubbelsuccé för Ingmar Hägg från Öja i VM i gotlandsdricka
Ingmar Hägg, Öja, avstod år efter år från att delta i VM i gotlandsdricka.Han ville inte lämna in ett bidrag förrän han varit med och gjort malten själv. Det var han i år. För första gången lämnade han därför in en dunk dricka och det blev dubbelsuccé.Han blev såväl världsmästare i gotlandsdricka som bäste mältare, det senare tillsammans med bryggarkompisen Tryggve Berling.
Juryn var överens. Ingmar Häggs bidrag var det klart bästa bland de i år 38 inlämnade bidragen till det 11:e VM:et i gotlandsdricka på Björklunda i Burgsvik.
Bra gick det också för Sandaduon Ulf Larsson och Tony Lobb som belade tre av de sex finalplatserna. De kom sexa respektive fyra med sina egna bidrag och tvåa med ett experiment i form av en ihopslagen.
Under ordförandeskap av Bernt "Bison" Nilsson lade jurymedlemmarna (Magne Svensson, Erik Broström, Anna Ulmstedt, Inga-Maj Öström, Magnus Tedenmyr, i finalrundan dessutom förstärkta med Göran Kumlin, certifierad öldomare) ner ett gediget och gemytligt arbete.
36 vita dunkar, en röd och en violett, försedda med blå, svarta eller röda hattar, står anonyma beredda med sitt innehåll.
Med poängskalan 1-6 utses först de sex bidrag som går till den prestigefyllda finalomgången. Förutom poängen haglar de muntliga omdömena om de olika dekokterna under arbetet.
Jag tycker att man ska främja röksmaken, menar Erik Broström som också myntade uttrycket "det smakar isoleringsband" om några bidrag som inte föll honom på läppen.
En del drickor konstateras vara ojästa, några starka och några alltför söta. "Bison" sammanfattar totalstandarden som "medel".
De sex som går till finalen är dock samtliga av mycket hög kvalitet menar jurymedlemmarna. Men ändå råder det ingen tvekan: över finaldricka nr sex haglar sexpoängarna, det vill säga maxpoängen. Endast en bedömare baissar den med en trea.
En aha-upplevelse, den smakar som när man var barn, menar en i juryn.
Segern för Ingmar Häggs väl avvägda bidrag är solklar.
Juryn avslutar sitt något sisyfosbetonade arbete med att ta sig ett glas ur den hink i vilken man tömt slattar av samtliga sex finalbidrag.
<span class=MR>Spänd förväntan </span>
Men innan det vid 22-tiden ges offentlighet åt vem som har vunnit är det bara Björklundas protokollförande Solveig Jakobsson som vet vilka de sex finalisterna är.
Då har det först avhållits en gotländsk variant av Oktoberfest med lammskallar som huvudnummer innan "Bison" fattar mikrofonen och ger det besked alla har väntat på.
Många hembryggare/deltagare finns på plats och extra spända är kanske de som närvarar av de som har vunnit två gånger tidigare. Tre bryggare (Erik Mattsson, Sigbritt Jakobsson, Leif Söderström) har lyckats med detta och det är förstås kopplat till stor prestige att bli först till tre titlar. Men i år når ingen ur denna trio finalen.
Ingmar Hägg segrar och tillsammans med Tryggve Berling vinner han också Gotlands Allehandas nyinstiftade pris till bästa mältare. Malten är en synnerligen viktig ingrediens för att drickan skall bli bra.
Jag har sagt att jag inte skulle vara med och lämna in ett bidrag förrän jag har varit med och gjort malten själv och det har jag varit i höst, berättar den nykorade världsmästaren. 350 kg har det blivit.
<span class=MR>Rusning till juryhuset</span>
Den malt som har använts till tävlingsbidraget är till 80 procent den egna, som inte enbart är baserad på korn utan även vete, och resten köpmalt. Den senare för att den ger en bra sötma mot den egna, kraftigare.
Efter tillkännagivandet av pristagarna och det nummer deras inlämnade dunkar har sker den sedvanliga rusningen till juryhuset där samtliga drickadunkar har stått inlåsta under måltiden.
Alla vill ju prova hur världens bästa gotlandsdrickor smakar.
<span class=MR>Resultat VM i gotlandsdricka 2002:</span>
1. Ingmar Hägg, Öja. 2. Team Tony Lobb/Ulf Larsson, Sanda. 3. Lennart Pettersson, Burgsvik. 4. Tony Lobb, Sanda. 5. Ingemar Hägg, Hemse. 6. Ulf Larsson, Sanda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!