Skolorna har börjat och i och med det även vabbandet. Trots att skolorna fortsatt håller fast vid vissa åtgärder för att minska smittspridningen – så rullar ansökningarna in till Försäkringskassan.
– När det gäller vård av barn är det ett nationellt mönster så här efter terminsstart. Sjukfrånvaron har ju också varit hög och kopplad till pandemin, men är avtagande i takt med att smittspridningen minskar, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassans analysavdelning.
I information till föräldrar har utbildningsdirektör Torsten Flemming skrivit att flera åtgärder som vidtagits för att minska smittspridningen i skolmiljön även i fortsättningen kommer att finnas kvar, trots att restriktionerna lättats.
"Vi har under det gångna året sett att åtgärder som genomförts, till exempel tvättslussar, hämtning och lämning av barn i största möjliga mån utomhus – och att man är hemma när man är sjuk eller har symtom – har haft effekt inte bara på smittspridning av covid-19 utan också på många andra virusinfektioner."
Enligt Försäkringskassans statistik har antalet utbetalda vabbdagar i september närapå fördubblats jämfört med för två år sedan. Så även om mönstret är detsamma – ser nivåerna helt annorlunda ut.
I september gjordes utbetalningar för 3 242 nettodagar på Gotland. Det visar dock inte när dessa vabbdagar faktiskt togs ut, utan bara när utbetalningarna gjordes. Samma siffra för 2019 var 1 696 nettodagar.
Region Gotland är största arbetsgivaren på ön. Här hade man totalt färre vabbtimmar under januari till och med augusti i år jämfört med i fjol.
– Vi ligger på 62 636 timmar till och med augusti, jämfört med 70 369 timmar samma period i fjol. Däremot var det fler som vabbade i augusti i år jämfört med i fjol, säger Göran Karlström, chef för regionens löneenhet.
Även september månad ser ut att bli en tung vabbmånad för regionen. Jämfört med i fjol visar de preliminära siffrorna på en uppgång med cirka 300 timmar. Och jämfört med samma period 2019 är det en fördubbling.
– Generellt har många arbetat hemifrån under pandemin. Det i sin tur kan ha inneburit att de med lite äldre barn kunnat jobba ändå fast barnen varit sjuka, kan jag tänka mig. Men om det är små barn spelar det ju ingen roll, då måste man ju ägna en helt annan tid åt barnet som är sjukt, säger han.