Dubbelt upp på stämman
På ett långt led stod alla aktieägare som önskade en bättre aktieutdelning, för att få sitt aktieinnehav avprickat. För första gången i Gotlandsbolagets historia snart 137-åriga genomfördes en votering på en bolagsstämma! Det skedde i går i ishallen i Visby.Smålänningen Mats Johansson gjorde sig till tolk för flera aktieägare som ansåg att årets resultat, rederiets hittills bästa, borde ge bättre utdelning för aktieägarna än de 1,60 kronor som styrelsen föreslagit. Han föreslog dubbelt så mycket, 3,20 kronor per aktie.Så mycket blev det också till slut, eller rättare sagt 1,60 kronor plus en bonus på 1,60 kronor! Något som inbringade storägarfamiljen Nilsson och bolagsstyrelsen rungande applåder från de 700 aktieägarna på stämman.
Nu fick man inte ihop så många aktier. Det hade behövts 441 017, man fick ihop 388 589 aktier. Det här innebar att styrelsen hade mer än 90 procent av aktieägarnas stöd för sitt förslag på en utdelning med 1,60 kronor per aktie.
<span class=MR>Ett enhälligt ja</span>
En grundläggande princip som vi har är att det är viktigt att arbeta långsiktigt. Men det är många aktieägare som uttryckönskemål om en högre utdelning än 1,60 kronor.
Styrelsens förslag är 1,60 kronor i utdelning per aktie men att vi också ger en bonus på 1,60 kronor per aktie. Kan stämman besluta så? Jag finner att det blev ett enstämmigt ja på den frågan. Vi är lyhörda, sade styrelsens ordförande Björn Wollrath.
Frågan om årets utdelning blev en långdragen historia. Den inleddes av smålänningen Mats Johansson, som konstaterade att det fanns tillgångar för att kunna ge en utdelning på fem kronor per aktie. Han sade sedan att han ihop med flera aktieägare föreslog 3,20 kronor i utdelning, dubbelt så mycket som styrelsens förslag.
Björn Wollrath menade att det inte var möjligt att lägga ett sådant förslag på bolagsstämman utan att det är styrelsens förslag som måste gälla. Men då steg Johan Thorell upp i talarstolen.
<span class=MR>Krävde rimlig utdelning</span>
Jag har haft mina aktier i åtta år. Som långsiktig ägare är enda vägen att få avkastning genom en utdelning. Många ägare har anklagats för att inte vara långsiktiga. Men vi kan inte sälja våra aktier. Det finns ju ingen handel. Därför måste vi få en rimlig utdelning.
Det finns en möjlighet till högre utdelning. Det finns angivet i aktiebolagslagens tolfte kapitel, tredje paragrafen andra stycket. Där står att en minoritet kan påkalla en högre utdelning. Bestämmelsen finns för att hindra utsvältning av minoritetsägarna och vi har bara vår årliga utdelning. Vi har ingen vd-lön eller gratisresor med färjan, sade Johan Thorell.
Advokaten Peter Lindskog, som sitter i Gotlandsbolagets styrelse läste sedan upp den exakta ordalydelsen i lagen. Minst en tiondel av samtliga aktier krävs för att besluta om utdelning av åtminstone hälften av årets vinst. Det är då moderbolagets vinst man skall räkna på.
Enligt Jan-Erik Rosengren, ny vd sedan i november så skulle årets vinst bara vara drygt 11,5 miljoner kronor och hälften av detta är knappt sex miljoner. Detta sedan koncernbidrag dragits från vinsten. Därför skulle man inte kunna dela ut mer än vad styrelsen föreslagit.
<span class=MR>Hotade med klander</span>
Johan Thorell påpekade då att det inte står i lagen att koncernbidrag skall räknas bort. Han krävde ajournering av stämman. Annars skulle man klandra bolagsstämmans beslut! Advokaten Lindskog ville då korta diskussionen genom att kolla om tio procent av totala antalet aktier står bakom förslaget om högre utdelning.
Jan-Eric Nilsson, storägare, vice ordförande och f.d. vd, försökte då förklara varför man inte borde ha högre utdelning. Han framhöll principen med långsiktighet i sättet att driva rederiet och framhöll risken för att ett dåligt resultat nästa år kan innebära noll utdelning.
Om nästa år mot förmodan blir ett förlustår, då blir det ingen utdelning. Om vi följer den långsiktiga principen då kan vi ha utdelning även nästa år, annars ingenting. Men detta har ingenting med snålhet att göra, sade Jan-Eric Nilsson.
Ni säger att ni tänker långsiktigt. Men om bolaget har en väldigt stor vinst som nu, minst 50 kronor per aktie, borde utdelningen vara större. Det kan dessutom ta flera timmar med en omröstning.
<span class=MR>Föreslog en bonus</span>
Med det fina året borde man kunna ge en bonus på 1,60 kronor. Då kan ni kliva ur med äran i behåll. Det är ganska marginellt med tanke på en vinst på 50 kronor per aktie. Kalla det för en bonus. Då löser vi alltihopa, föreslog Gunnar Ek från Aktiespararna, en trogen gäst på Gotlandsbolagets stämmor.
Gunnar Ek säger att vi kan kliva ur med äran i behåll. Men det här är ingen prestigekamp. Det handlar om principer. Det här är en bolagsstämma. Begär man votering så blir det så. Svårare är det inte, sade Jan-Eric Nilsson.
Vi vill inte plundra bolaget. Vi kräver inte att det skall betalas ut så mycket att bolaget går på knä. Det handlar om att dela ut 200 000 kronor mer än vad som delades ut 1997, sade den småländske aktieägaren Mats Johansson.
Efter alla diskussioner och räkning av aktier samt ajournering av bolagsstämman blev det till slut så att storägarna, familjen Nilsson genom styrelsen kom med förslaget om en bonus. Och alla småägare kunde nöjda gå ut i solen från en historisk bolagsstämma hos Gotlandsbolaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!