Karl-Johan Bobergs telefonsvarare berättar om hans vardag. Den som ringer upp blir ombedd att mejla. För försvarsfrågor eller fackliga frågor gäller en adress, frågor om Region Gotland hänvisas till en annan.
För samtidigt som Karl-Johan Boberg jobbar 60 procent som ordförande för tekniska nämnden har han också kvar sin anställning inom försvaret. Där har han ett fackligt uppdrag på heltid och är vice ordförande för officersförbundet med 13 000 aktiva medlemmar.
Karl-Johan Boberg själv tycker att kombinationen fungerar bra.
– Innan jag tog ordförandeuppdraget i tekniska nämnden tog jag upp det med Officersförbundets styrelse och de bedömde att det skulle fungera. Som facklig har jag förtroendearbetstid och kan styra arbetstiden själv, så det fackliga blir mest på helgerna, säger han.
Hinner du vara tillgänglig för de gotländska medborgarna?
– Ja, det tycker jag. Det är många personliga möten. Detaljärenden går till förvaltningen, de har ju detaljkunskaperna, säger Karl-Johan Boberg.
Ersättningen till regionens politiker utgår från riksdagsmannaarvodet och i likhet med riksdagen påverkas inte arvodet av vilka inkomster politikern har vid sidan av.
På sin 60-procentiga tjänst som nämndordförande tjänar Karl-Johan Boberg 33 660 kronor i månaden. Till det kommer mötesarvoden från regionfullmäktige och regionstyrelsen, där han sitter med som ersättare. Där grundas arvodet på sammanträdets längd, och bara den första mötestimmen kostar 600 kronor.
Får Region Gotland vad man betalar för?
– Ja, regionen får mer. Det är snarare försvaret som får stå tillbaka.
Orkar du jobba 160 procent?
– Jag har aviserat till de närmaste i Officersförbundet att jag kommer att frånträda min roll som vice ordförande under 2020.
De flesta andra nämndsordföranden och regionråd är tjänstlediga på heltid. Så även Rolf Öström som får ett arvode på 80 procent som ordförande för socialnämnden.
– Vi är i ett läge där det verkligen behövs att man är närvarande så det blir i praktiken hundra procent och det räcker gott och väl för mig, säger han.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) ser inga konstigheter i att Karl-Johan Boberg har en heltidstjänst vid sidan av.
– Det handlar om att planera sin tid. Vi har överlag duktiga ordföranden och regionråd. Jag har aldrig problem att komma i kontakt med dem, säger Eva Nypelius.
Hon påpekar också att de 60 procenten inte handlar om den verkliga arbetstiden:
– Det är bara ett sätt att arvodera. Det finns inga fasta arbetstider.
Men Tommy Gardell (S), som tidigare var ordförande för tekniska nämnden, förstår inte hur hans efterträdare får ihop det. Under hans tid var uppdraget bara arvoderat till 35 procent.
– I praktiken blev det nog 75 procent. Ett tag försökte jag att kombinera det med arbete men det gick inte trots att jag gick ner i tid, för det är möten stup i ett och hemskt mycket inläsning och kontakter, säger Tommy Gardell.