Dubbla straff för försenad blankett

Mikael Ericsson i Visby är en miljöbrottsling.
Han har förhörts av polis och är dömd av både tingsrätt och hovrätt. Och två gånger har han bestraffats för samma brott.
­ Helt orimligt, tycker Före-tagarombudsmannen.
För Mikael Ericsson har varken grävt ned gifttunnor eller släppt ut olja. Hans miljöbrott bestod i att han inte lämnade in en blankett i tid.

Gotland2004-01-20 04:00
Mikael Ericsson visste inte att ett nyöppnat solarium måste anmälas in till miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Det slog honom inte att det fanns en miljö-aspekt på solarieverksamheten. Därför inkom hans anmälan om verksamheten 40 dagar för sent. För detta misstag beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden att Mikael Ericssons firma skulle betala 5 000 kronor i en miljösanktionsavgift.
<span class=MR>Inte ensam</span>
I det här avseendet är Mikael Ericsson inte ensam. Hans fall är bara ett av ett tiotal liknande ärenden som lyfts fram när Företagarombudsmannen lämnar en rapport till miljöbalkskommittén om hur miljösanktionsavgifterna i den nya lagen har slagit i praktiken. Enligt Företagarombudsmannen (en ideell grupp med jurister, ekonomer och företagare som arbetar för ett bättre företagarklimat) betalas miljösanktionsavgiften i fyra av fem fall av företag som lämnat in blanketter för sent.
­ Miljöbrott ska naturligtvis beivras, men här är det ju inte frågan om något miljöbrott, säger Tor Ekwurtzel på Företagarombudsmannen.
Mikael Ericssons betalade sin miljösanktionsavgift. Ändå tog historien inte slut där.
­ Det var sedan som helvetet brakade löst, konstaterar Mikael.
Mikael Ericssons försenade blankett anmäldes av kommunen till åklagaren och Mikael kallades till polisförhör:
­ De vände in och ut på hela mitt liv. Under det bandade förhöret fick jag redogöra för min utbildning, mina familjeförhållanden och min ekonomi. Och det bara för att jag hade lämnat in en blankett för sent! Det kändes som om jag jämställdes med någon som hade släppt ut tjockolja i havet.
Mikael Ericsson, och många med honom, trodde att ärendet skulle läggas ned efter polisförhöret, men så blev det inte. Saken gick vidare till tingsrättsförhandling. Här dömdes Mikael för miljöbrott, men någon påföljd blev det inte eftersom han redan hade betalat miljösanktionsavgiften.
<span class=MR>30 dagsböter</span>
Men inte heller här fick Mikael Ericsson sätta punkt för historien som började med den där blanketten. Hovrätten tog upp saken och där dömdes Mikael Ericsson till 30 dagsböter ­ alltså straff nummer två för samma brott.
­ Det var tre rader på den blankett som jag lämnade in för sent: Jag skulle ange företagets namn, adress och verksamhet. Det enda som egentligen har hänt är att den där blanketten inte har suttit i en pärm på kommunen under några veckor. Det är rent horribelt att det sedan ska behöva gå så här långt. Jag finns med i brottsregistret i dag! Vill jag åka till USA så kan jag få problem, konstaterar Mikael Ericsson.
På Företagarombudsmannen kan man konstatera att Mikael Ericsson har råkat riktigt illa ut. De tycker inte att det är förenligt med Europakonventionen för mänskliga rättigheter att man ska kunna dömas till två straff för samma förseelse. Därför har deras jurist begärt och fått prövningstillstånd i Högsta domstolen.
­ Nu är det upp till Högsta domstolen att bedöma om det är rimligt med dubbel bestraffning för ett och samma brott, säger Tor Ekwurtzel på Företagarombudsmannen.
Medan juridiken rullar vidare känner sig Mikael Ericsson kränkt. Han tycker att han har fått utstå en omild behandling från myndigheterna:
­ Man blir misstänkliggjord som företagare. Det är inte bara jag som drabbas. Vi har en regering som massproducerar byråkrati så till den milda grad att den tycks vara villig att bryta mot de mänskliga rättigheterna i sin kamp mot företagare, tycker Mikael Ericsson.
För sent. Det här är anmälningspliktig verksamhet. Det visste inte solarieägaren Mikael Ericsson när han öppnade sitt solarium. Blanketten kom in för sent och därför dömdes han till dubbla straff: Både miljösanktionsavgift och dagsböter. Nu ska hans sak prövas av Högsta domstolen.Foto: PRESSENS BILD
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om