Deras kamp kan avgöra gotländska riksdagsplatsen

Riksdagsvalet på Gotland kan avgöra vem som styr landet nästa mandatperiod. Kampen mellan Lars Thomsson (C) och Jesper Skalberg Karlsson (M) är inne i slutspurten, och det finns outsiders.

Jesper Skalberg Karlsson har satsat egna pengar för att bedriva en kampanj som syns. Bland annat har han leasat en bil under valrörelsen.

Jesper Skalberg Karlsson har satsat egna pengar för att bedriva en kampanj som syns. Bland annat har han leasat en bil under valrörelsen.

Foto: Per Leino

Gotland2022-09-01 06:05

Gotland har haft två mandat sedan enkammarriksdagen infördes 1971. Ett av dem har alltid gått till Socialdemokraterna, som varit största parti i de 13 senaste valen. Två gånger, valen 1994 och 2002, blev partiet så stort att det vann båda mandaten.

Fram till 1994 hade Centerpartiet det andra riksdagsmandatet. Därefter följde 20 år då Moderaterna under fyra mandatperioder höll det andra Gotlandsmandatet. Ändå tills 2018. Samtidigt som Centerpartiet gjorde sitt bästa val på 27 år tappade Moderaterna 1 628 röster. Lars Thomsson (C) efterträdde Jesper Skalberg Karlsson (M) och Centerpartiet gjorde comeback på Gotlandsbänken i riksdagen.

– Vi var dåligt förberedda inför valet 2018. Mycket tid lades på bytet av partiledare, förklarar Jesper Skalberg Karlsson det dåliga valresultatet och säger att nu har det vänt och att partiet har en mer genomtänkt valrörelse.

– Centerpartiet hade en bra uppgång riks 2018. Sedan tror jag att det även spelar roll vilken person som kandiderar. För många kan det vara viktigare än vilket parti man företräder, säger Lars Thomsson.

undefined
Lars Thomsson kom in i riksdagen 2018 och satsar hårt på att sitta kvar. Även han syns på valaffischerna, här tillsammans med andra namnet Gabriella Hammarskjöld.

Skiftet tillmättes först liten betydelse. Både Moderaterna och Centerpartiet ingick ju i alliansen och gick till val på att bilda regering tillsammans. Det blev dock ingen valseger, och med uppgörelsen januariavtalet 2019 kom partierna att gå skilda vägar.

Medan Moderaterna sökt stöd hos Sverigedemokraterna har Centerpartiets ordförande Annie Lööf deklarerat att hon kan sitta i en regering tillsammans med Socialdemokraterna. När Lars Thomsson och Jesper Skalberg Karlsson nu kämpar om det gotländska riksdagsmandaten representerar de skilda läger. Kampen är hårdare. Moderaterna pekade tidigt ut Gotland som en "swing state", ett begrepp lånat från USA för en stat som lätt kan skifta majoritet. Det skilde bara 253 röster i förra valet.

Att Moderaterna satsar på Gotland märks, inte minst av partitopparnas besök – och de som ännu ska komma till Gotland i valspurten. Utanför Moderaternas kansli står Jesper Skalberg Karlssons bil parkerad, stripad i partifärger med Jespers porträtt längs sidan.

Vem betalar för den?

– Vi har en pott för personvalskampanjer, men jag har även betalat en del själv för bilen, säger Jesper Skalberg Karlsson och berättar att han leasat bilen under valrörelsen.

undefined
Jesper Skalberg Karlsson satt i riksdagen fram till 2018, då Centerpartiet blev större än Moderaterna på Gotland.

Att årets val skiljer sig från 2018 märks tydligt, tycker Lars Thomsson:

– För första gången på 20 år går partierna till val som enskilda partier. Alla partier gör det, och i grund och botten är det bra, men det skapar större osäkerhet hos väljarna.

Lars Thomsson beklagar att partiledaren Annie Lööf förordar Magdalena Andersson som statsministerkandidat, men har förståelse för att det blivit så:

– Ulf Kristersson och Moderaterna har tydligt stängt dörren för samarbete med oss, säger Lars Thomsson som trots Annie Lööfs uttalande tycker att Centerpartiet står helt fritt.

Att Moderaterna räknar in Sverigedemokraterna i sitt regeringsunderlag tycker Jesper Skalberg Karlsson inte är något problem.

– Jag tycker att vi ska prata med alla partier, och vi är överens i flera frågor, om energi, migration och hur kriminaliteten ska bekämpas, säger Jesper Skalberg Karlsson som dock inte tycker att Sverigedemokrater är mogna för att sitta i en regering.

undefined
Lars Engelbrektsson står som 61:a namn på Sverigedemokraternas riksdagslista. Det behövs många personkryss för att komma till riksdagen.

Även Jesper Skalberg Karlsson tycker årets valrörelse är annorlunda.

– Jag möter många besvikna borgerliga väljare, en del av dem centerpartister som säger att de ska rösta på Moderaterna eller Sverigedemokraterna den här gången, säger Jesper Skalberg Karlsson.

I början av året gjorde Moderaterna en egen opinionsundersökning. Den visar, enligt Jesper Skalberg Karlsson, att striden om det andra mandatet inte kommer att stå mellan Moderaterna och Centerpartiet.

– Den står mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, säger han.

Jesper Skalberg Karlsson tycker att det skulle vara ett stort problem om Sverigedemokraterna fick ett riksdagsmandat på Gotland. Men han vill inte säga om han föredrar Centerpartiet före Sverigedemokraterna.

undefined
Förutom en kampanj-bil syns Jesper Skalberg Karlsson på valaffischer.

Oavsett partifärg är gotländska politiker överens om en rad lokala frågor, som färjetrafiken, Bromma flygplats, behovet av en tredje elkabel och extra stöd till öns sjukvård. Trots samstämmigheten tycker Jesper Skalberg Karlsson att det har betydelse vilket parti man röstar på.

– Det beror på vad man kan leverera. Lars Thomsson ingår i ett regeringsalternativ som haft svårt att genomföra förslag, medan vi till exempel sedan länge har partiledningen bakom oss för en tredje elkabel, säger Jesper Skalberg Karlsson.

På sina Facebook-sidor har både Lars Thomsson och Jesper Skalberg Karlsson inlägg om hur mycket de presterat i riksdagen. Medan Lars Thomsson lyfter fram 13 punkter där han haft framgång framhåller Jesper Skalberg Karlsson bland annat de 55 olika debatter han deltog i under sin tid i riksdagen.

– I allt man kan mäta vinner jag, påstår Jesper Skalberg Karlsson.

– Det handlar inte om att stå i talarstolen. Att kritisera regeringen kan ge motsatt effekt. Det gäller att bygga förtroende, med det kommer man längre, kontrar Lars Thomsson och nämner bland annat de seminarier han arrangerat tillsammans med Gotlands andra riksdagsledamot, Hanna Westerén (S).

– Samarbetet med Hanna har fungerat ypperligt, tillägger han.

undefined
Lars Thomsson

Jesper Skalberg Karlsson tillbringar mycket tid i valstugan i Östercentrum. I förra valet var Centerpartiet större i alla valkretsar utom i Visby, Västerhejde och Väskinde, där Moderaterna fick fler röster.

Borde du inte synas mer på landsbygden?

– Jag ska vara med i en debatt om landsbygden på Skördefestivalen. Men vi syns även i brevlådor, på affischer och i folks datorer, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Lars Thomsson satsar på kaffemöten över hela ön. När en tillräckligt stor grupp någonstans vill träffa honom kommer han och pratar politik.

– Det har blivit mycket kaffe, och jag har ytterligare ett tiotal möten inbokade före valet, säger han.

Även Centerpartiet satsar extra på Gotland. Annie Lööf har besökt ön två gånger (mötet "92 möjligheter" i april och Almedalsveckan). I slutspurten kommer bland andra Kristina Yngve, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, Europaparlamentarikern Emma Wiesner, och CUF-ordföranden Réka Tolnai till ön.

undefined
Oscar Lindster är andra namn på Socialdemokraternas lista. Två gånger tidigare har partiet vunnit båda mandaten på ön.

Kampen kommer i första hand att stå mellan Lars Thomsson och Jesper Skalberg Karlsson. Men det finns outsiders. Socialdemokraterna har gått bra i de lokala opinionsmätningarna, och skulle partiet upprepa framgångarna från 1994 och 2002 tar Oscar Lindster (S) det andra mandatet. Lokalt är han andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ett annat alternativ är att Sverigedemokraterna tar det andra mandatet. För 20 år sedan fick partiet 0,4 procent av rösterna i riksdagsvalet på ön, i det senaste 12,7. Då fattades det drygt 5 000 röster för att vinna ett mandat. Skulle Sverigedemokraterna vinna ett mandat på Gotland blir det sannolikt inte någon gotlänning som får platsen. På riksdagslistan står distriktsordföranden Lars Engelbrektsson först på plats 61, och behöver således många personkryss för att komma i fråga.

Röster i riksdagsvalen

2018

C: 7 075. M: 6 822. S: 12 254, SD: 5 226.
Mandaten till C och S.

2014

C: 5 317. M: 8 450. S: 12 774. SD: 3 259.
Mandaten till M och S

2010

C: 5 567. M: 9 731. S: 12 855. SD: 1 125
Mandaten till M och S.

2006

C: 6 883. M: 7 715. S: 12 464. SD: 566
Mandaten till M och S.

2002

C: 5 367. M: 4 808. S: 14 024. SD: 209
Båda mandaten till S.

1998

C: 5 119. M: 6 572. S: 11 885. SD: 122
Mandaten till M och S.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!