Dukade bord inför kommande matår

På Gun Westholms skrivbord i tjänsterummet på Gotlands Fornsal ligger böcker med titlar som "Den medeltida kokkonsten" och "Ögats och bordets fröjder". Där ligger också en tidning med den kraftiga rubriken "Ätstörningar ökar alltmer".
Mycket av det som utställningsarrangören Gun Westholm just nu gör handlar om mat. Förklaringen till detta är enkel. Det är snart dags för "Det gotländska matåret 2004".

Gotland2004-01-28 04:00

Gun Westholm sitter som spindeln i nätet när det gäller satsningen på mat-temat. Nätet är ovanligt vidlyftigt denna gång och sträcker sig över hela Gotland. Mycket av de satsningar som görs på den gotländska landsbygden är ännu på planeringsstadiet och därmed inget som man kan berätta i detalj om. Men det man vågar påstå trots detta är att det är många som på olik sätt knyter an till mat-temat, som ju också är något centralt för alla människor.
Räkna alltså med att det blir matfestivaler av olika slag, öppna gårdar, provsmakningar, storsatsning på temat kring politikerveckan med mera med mera.
<span class=MR>Dukar två långbord</span>
När det gäller Gotlands Fornsals del av det hela kan Gun Westholm redan nu berätta en del.
Det drar i gång på skärtorsdagen ( 8 april) då Fornsalen öppnar utställningen "Målet med maten", som har underrubriken "Nytta och sinnlig vällust".
Just nu håller man i museets kulisser på med att "tillverka mat". Av lätt insedda skäl kan man ju inte exponera riktig mat på utställningen utan det får bli avgjutningar av riktig mat.
Två långbord skall dukas och på dessa skall man kunna följa matens utveckling från gammal tid till i dag. Ordet mat har inte haft samma innebörd för personer från olika samhällsskikt genom historien. Därför kommer ena sidan att visa de rikas matvanor och den andra sidan de fattigas.
<span class=MR>Logistiken viktig</span>
Gun Westholm poängterar att detta med mat är något som alla har något förhållande till. Det är detta som gör engagemanget så stort. Och med stort engagemang blir det roligt att jobba.
Frågorna är många.
Varför övergav vi stenåldersmaten om den nu var så nyttig ( som det ofta framhålls i dag)? Finns något kvar att äta om man skall tro alla de otroligt många matlagningar som utfärdas? Vad är det som gjort att våra matvanor förändrats?
Många svar skall utställningen ge. Vi skall kunna se var i historien de stora förändringarna inträffat. Det handlar ofta om att varor utifrån kommer in: potatis, kaffe, bananer...Det kommer att visa sig att logistiken är en mycket viktig faktor. Vikingarnas resor, Hansans handel, de allt snabbare fartygen, frysbåtarna....Allt har verksamt bidragit till att vi nu äter i stort sett allt från hela världen året runt i stället för att man i forna tider stoppade i sig det som gick att samla ihop i närområdet.
<span class=MR>Konst på menyn</span>
Tyngdpunkten kommer helt klart att läggas på det som vi stoppar i oss, men lite av det som hänger samman med maten i form av tillredning kommer också att visas upp.
På Konstmuseet blir det en utställning som heter "Konst på menyn" där man visar maten som symboler i konsten, en företeelse dom dök upp på 1600-talet. Det kommer också att bli en utställning med titeln "Eat me" - ätbar konst, alltså.
I Sävesalen kommer 14 gotländska matproducenter att visa nytänkande inom matproduktionen.
Och som sagt, runtom på Gotland är det massor av satsningar på gång. Alltifrån Kulinariska Gotland till hembygdsföreningarna är engagerade och drar sina strån till stacken. Så småningom kommer en logotype för det gotländska matåret att kunna presenteras liksom ett gemensamt kalendarium.
<span class=MR>Sen blir det Vikingaår</span>
Matåret 2004 är som framhållits en satsning med mycket bred förankring och detsamma gäller för det som kommer år 2005, nämligen Vikingaåret. Här handlar det om etablerandet av en ny företeelse som är tänkt att bli permanent.
Gun Westholm hoppas att vikingatiden skall kunna få lika stor uppmärksamhet som medeltiden på ön. Medeltiden har sin nu mycket väl etablerade vecka. Vikingatiden skall lanseras genom "events" vid fyra olika tillfällen på året.
­När man på fastlandet talar om vikingatiden är det bara Birka som gäller, säger Gun Westholm. Det är lite irriterande. Vi måste se till att Gotland åter får plats på Vikingatidskartan. Det är ju här som så mycket av minnen från den tiden finns.
Det är på Gotland som mångfalden av bildstenar finns. Det är på Gotland som det grävts upp 1,5 ton silverskatter.
Mat. Gun Westholm har börjat duka upp inför Matåret 2004 på Gotlands Fornsal. Här handlar det om vardagsmat för gement folk, där ostbiten kanske till och med är att betrakta som en viss lyx.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om