Ytterligare fall av duvpest: ”Hemskt för fåglarna”

Ytterligare fall av duvpest har konstaterats på Gotland vilket innebär att smittan nu finns över i stort sett hela Gotland. Men tack och lov har ännu inga tamhöns smittats enligt länsveterinären.

I de fall duvpest skulle sprida sig till tamfåglar övergår smittan till att klassas som Newcastlesjukan, vilken lyder under epizootilagen, eller lagen om smittsamma djursjukdomar.

I de fall duvpest skulle sprida sig till tamfåglar övergår smittan till att klassas som Newcastlesjukan, vilken lyder under epizootilagen, eller lagen om smittsamma djursjukdomar.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT/arkiv

Gotland2022-12-16 17:05

Den senaste upptäckten var ett större antal döda duvor inne i en ladugård som trillat ner från takbjälkarna. Några av dem skickades till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning.

– Vi påvisade duvpest för tre månader sedan i Visby, men nu har vi fått in rapporter från i stort sett hela Gotland, så det gäller att folk är försiktiga, och det är nog bra att vi har de här restriktionerna vi nu har, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Det hon syftar på är restriktionerna för fågelinfluensa där Gotland är klassat som högriskområde, tillsammans med flera andra län. Restriktionerna innebär att tamhöns ska hållas inhägnade och att kommersiella besättningar som normalt kanske går ute nu måste hållas inomhus.

– Vi ser ju den här duvpesten på höstarna, men tack och lov har vi lyckats med att inte få in den bland våra tamhöns, och det ska vi vara glada för, säger hon.

Smittan är inte farlig för vare sig människor, hundar eller katter. Men i de fall hönsfåglar skulle smittas så blir det en epizootisjukdom som kallas Newcastlesjukan, och den lyder under epizootilagen, eller lagen om smittsamma djursjukdomar.

– Och den vill vi inte ha. Vi hade den senast 2011 och det fick stora konsekvenser för de som drabbades. Då måste man avliva samtliga fåglar i besättningen, och man måste göra rent vilket sammantaget blir ganska komplicerat.

Det var i mitten av november som Gotland klassades som högriskområde för fågelinfluensa och där Jordbruksverket beslutade att införa restriktioner. 

– Det har ju varit väldigt mycket fågelinfluensa runt om i Europa, och även i Sverige. Men vi har inte haft några utbrott på Gotland bland tamfåglar. Däremot på de vilda fåglarna har vi haft väldigt många utbrott.

Agneta Karlsson Norström säger att man nu ser att viruset bara växer sig starkare och starkare ju fler individer det passerar genom. Det tar aldrig slut, vilket är ett nytt fenomen enligt henne. Normalt brukar fågelinfluensan också mest förekomma under vårvintern, men här hade vi sjukdomen hela sommaren.

– Det är inte så trevligt att fåglar trillar ner och dör. Men framförallt är det verkligen inte kul för fåglarna. För dem är det hemskt. Men duvpest är en sjukdom vi ser lite till och från, så jag är inte förvånad, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!