Det var häromveckan som ett polskt dykarlag hittade ett hittills okänt vrak, knappt fyra mil söder om Öland.
Efter att ha gett utslag på dykarnas sonarbild trodde de först att det var ett fiskefartyg. Två av dem skulle göra ett snabbt dyk, men blev kvar under ytan i två timmar.
Vraket visade sig vara betydligt mer intressant än så – framförallt dess innehåll och last:
– Det var så mycket att det var svårt för oss att bedöma mängderna. Vi såg säkert över 100 flaskor champagne och korgar med mineralvatten i lerflaskor, skriver teamet från Baltictech på sin hemsida.
Utifrån lasten ombord kunde dykarna datera vraket. Stämplar visade att dryckerna hade producerats mellan åren 1850 och 1867.
Exakt hur många flaskor champagne det rör sig om är inte klart.
– Jag har dykt i 40 år och det händer ofta att man hittar en flaska eller två. Men att upptäcka ett vrak med så mycket last, det är första gången för mig, säger den polska gruppens ledare Tomasz Stachura till AFP.
Dykarlaget har kontakt med Södertörns högskola och Johan Rönnby, professor i marinarkeologi.
– Vi har fått riktlinjer hur vi ska göra för att fortsätta utforska vraket, skriver de på sin hemsida.
Till Dagens Nyheter säger Johan Rönnby att vraket är ovanligt väl bevarat:
– De flesta skepp som sjunker försöker man bärga efteråt för att bevara lasten. Men det här verkar vara helt orört, det är ingen som har varit där. Last, utrustning och allt finns kvar. Det är lite som ett fruset ögonblick från 1850-talet som ligger där på botten.
Vad som kommer att hända med champagnen och de övriga fynden är oklart. Skeppsvrak i svenska vatten äldre än 1850 klassas som fornlämningar och alla fynd tillhör då staten.
– Vi vet inte så mycket än så länge. Vi ska begära in en rapport från de som har hittat det, för att se hur vi ska gå vidare, säger Daniel Tedenlind, antikvarie vid länsstyrelsen i Kalmar.
Hur mycket den väl lagrade champagnen med sin dramatiska historia skulle vara värd på öppna marknaden är lika oklart som rätten till den vid en eventuell bärgning.
– Det behöver utredas om det finns någon som har anspråk på vraket, säger han.
Fyndet har väckt sensation världen över, omskrivet av mängder med tidningar. Länsstyrelsen i Kalmar jobbar nu enligt Daniel Tedenlind nu så snabbt man kan för att bringa klarhet i hur det ska hanteras.
– Det är jättespännande. Vattnen runt Öland och Gotland har många vrak och höga kulturvärden.