Dyr kökstid ett hinder för småproducenter
Pia Lindvalls gurkor hade aldrig fått se Stockholm om det inte vore för Matverkstan på Lövsta. Projekttiden är över och kuvösen för nystartare inom småskalig livsmedelsproduktion har blivit för dyr.
Här har personer med en önskan om att starta eget kunnat testa sina idéer i ett godkänt produktionskök, men även redan verksamma företag har här kunnat vidareutveckla sina produkter. Detta har skett med hjälp av EU-medel från Landsbygdsprogrammet och har under projekttiden hjälpt till att skapa flera nya företag och en massa nya produkter på den gotländska marknaden.
Dyrt kök
Men nu står Matverkstan med all utrustning utan projektpengar. Rådgivningen som tillhandahålls av Hushållningssällskapet och LivsTek i kombination med lokalhyran är för hög tycker brukarna.
Riina Noodapera vid Hushållningssällskapet menar att verkstaden som är tänkt som en kuvös för nystartare, kan bli svår att driva utan rådgivning kopplad till verksamheten.
Måste finnas verktyg
Mycket med tanke på alla lagar och förordningar som finns och som ska följas vid livsmedelsproduktion.
- Jag tycker det är viktigt att ett sånt här verktyg finns eftersom vi är en ganska stor lantbruksregion. Om någon vill testa att tillverka något eget så måste verktygen finnas. Det passar Gotland så bra att hålla på med egna livsmedelsprodukter eftersom vi har så fina råvaror, säger Pia Lindvall.
Delar med sig
Pia Lindvall är en av många som varit helt beroende av Matverkstan. I cirka trettio år har hon hemma på gården i Ekeby tillverkat sin egen inlagda gurka, för hemmabruk. Men under senare år har hon kunnat dela med sig tack vare det godkända köket på Lövsta.
Där har hon fått rådgivning och det stöd hon behövt för att kunna utveckla sina produkter, Gutö delikatesser.
Idag finns Pias gurkor representerade i butiker ända från Fårö till Sudret, och även i Stockholmsområdet. NK, Östermalmshallen, Hötorgshallen och Fältöversten är några av de ställen där hon finns representerad.
Letar finansiärer
Att hyra Matverkstan för en dag kostar 1 000 kronor plus moms, och vill du ha rådgivning så går den på minst 550 kronor i timmen.
- Smärtgränsen är redan nådd och det går inte att ta mer betalt, säger Pia Lindvall som ändå har sin färdiga produkt. Hon nyttjar verkstan 25 dagar per år för tillverkning.
Skillnad blir det så klart för en som är helt ny på området. För den som ännu testar sig fram och som behöver mycket rådgivning blir det mycket pengar.
Hushållningssällskapet letar efter lokala finansiärer samtidigt som de kollar möjligheterna med vidare EU-bidrag.
- Vi arbetar för att få stöd så att vi i vart fall har en grundplåt att stå på, som subventionerar kostnaderna för våra små producenter. Ska Sverige någonsin bli det matland som jordbruksminister Eskil Erlandsson pratar om, så måste det till stöd för sådan här verksamhet, säger Riina Noodapera.
Nya företag som bildats under projekttiden:
M-gruppen, potatisgratänger
Robbjens Hus och trädgård, förädling av gårdens produkter
Rosarve-Bröd, glutenfri bakning
Surdegsbagerskan i Visby, KRAV bröd
Idas Kak och Bak, café i Östergarns skola
Föreningar:
Honung Gotlandica,
Gutekorn, ursprungliga spannmålsslag
(Tryffelförening)
UF-företag:
Golden delicious
Twisted Apple
Kokbok
Nya produkter som tagits fram under projekttiden:
Maskrossirap
Örtbröd
Morotssylt
Flundreburgare
Knäckebröd av kulturspannmål
Smaksatta honungsprodukter
Våfflor av fullkornsmjöl (kulturspannmål)
tryffelprodukter/presenttryffel
Smaksatt äppelmos (UF)
Barndryck av äpple (UF)
Kokbok (UF)
Glutenfria bakverk
Kalvdans
Källhänvisning: Slutrapport Matverkstan
M-gruppen, potatisgratänger
Robbjens Hus och trädgård, förädling av gårdens produkter
Rosarve-Bröd, glutenfri bakning
Surdegsbagerskan i Visby, KRAV bröd
Idas Kak och Bak, café i Östergarns skola
Föreningar:
Honung Gotlandica,
Gutekorn, ursprungliga spannmålsslag
(Tryffelförening)
UF-företag:
Golden delicious
Twisted Apple
Kokbok
Nya produkter som tagits fram under projekttiden:
Maskrossirap
Örtbröd
Morotssylt
Flundreburgare
Knäckebröd av kulturspannmål
Smaksatta honungsprodukter
Våfflor av fullkornsmjöl (kulturspannmål)
tryffelprodukter/presenttryffel
Smaksatt äppelmos (UF)
Barndryck av äpple (UF)
Kokbok (UF)
Glutenfria bakverk
Kalvdans
Källhänvisning: Slutrapport Matverkstan
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!