Antalet vårdbesök gjorda över nätet, via vårdappar som exempelvis Kry och Min doktor, fortsätter att öka kraftigt. Förra året gjordes drygt 2 800 besök, i år är prognosen fler än 5 100 besök. Detta innebär att kostnaden för Region Gotland, som får betala notan, ökar. I år räknar regionen med att det kommer att kosta 2,6 miljoner kronor, vilket är en dubblering från 2018.
Gunnar Ramstedt, chefläkare och IT-strateg på Region Gotland, har två idéer om varför allt fler gör vårdärenden på nätet.
– Dels tror jag att företeelsen har blivit mer känd, dels har vi en vårdcentral på Gotland nu som infört det som en del av sitt vårdutbud, säger han.
Vårdcentralen Gunnar Ramstedt syftar på är Unicare, som har en digital tjänst via deras hemsida. Via tjänsten kan patienter chatta med distriktssköterska, få medicinsk rådgivning och boka läkarbesök. Trots en större satsning under våren har patienterna inte använt sig av tjänsten i särskilt stor utsträckning.
– Vi märker mer att patienterna använder 1177 Vårdguiden, eftersom de har ungefär samma utbud. Jag tänker att tjänsten vi har inte är rätt utformad utifrån patienternas behov, den är mer till för att öka tillgängligheten i och med att patienten kan uträtta ärenden dygnet runt, säger Viktoria Storm, verksamhetschef för Unicare Gotland.
Gunnar Ramstedt tycker att det är en stor brist att inte fler studier har gjorts innan lanseringen av de digitala vårdtjänsterna.
– Vi vet inte om de här kontakterna minskar det övriga vårdbehovet. Är det god vård eller inte? Det behöver undersökas inom ramen för vetenskapliga studier.
Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, tror att det är den goda tillgängligheten som lockar patienter till nätdoktorerna.
– Vårdcentralerna uppfyller tillgängligheten bra men problemet är kvällar och helger när de inte kan ha öppet. Vi hänvisar då till 1177 men de erbjuder inte riktigt samma tjänster.
Han är kluven till de digitala vårdtjänsterna.
– Jag tycker att betalningsmodellen är fel, att vårdbesöken räknas som utomlänsvård. Men den tekniska utvecklingen är fantastisk och spännande. Jag skulle önska att vi via 1177 kom ikapp företag som Kry och Min doktor.
Har Region Gotland planer på att utveckla en liknande app själva?
– Vi är för små för att utveckla egna appar. Om vårdcentralerna skulle plocka upp det här skulle det dessutom kräva dygnet runt-bemanning.