Dyr räkning för gatuvåldet

Grov fylla i kombination med mycket folk på stan har orsakat ovanligt många fall av misshandel i sommar. Priset för våldet betalas inte bara i mänskligt lidande - utan även av skattebetalarna.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-07-30 04:00
Gruff och slagsmål är en del av gatubilden under nätter och tidiga morgnar i Visby. Gotlandspolisens kriminalavdelning tvingas dagligen avsätta stora resurser för att klara av att utreda alla misshandelsfall.
- Vi försöker hinna med att höra de inblandade innan de lämnar ön, säger förundersökningsledare Lisa Koblanck.

Jättetopp i juli
I år har antalet misshandelsfall ökat, och det är ännu mycket kvar av sommaren innan säsongen kan summeras.
- Vi har en jättetopp i juli. Så brukar det se ut, men i år är det mer än vanligt, konstaterar Magnus Frank, chef för kriminalpolisen.
Under natten mot torsdagen inträffade ett slagsmål mellan flera unga män i hamnområdet. Två män i 20-årsåldern omhändertogs av polisen.
Joakim Nordahl bor i närheten och blev vittne till händelserna.
- Det var mellan sex och åtta personer inblandade och tre polisbilar kom till platsen. Men när polisen åkt var de snart igång igen. Det är en rå och våldsam stämning här på nätterna. Det är bråk och slagsmål nästan varje natt och man hör ofta skrik och hur de jagar varandra nedanför fönstret, säger Joakim Nordahl.
Samhällets kostnader för gatuvåldet är skyhöga.

Dyster läsning
Folkhälsoinstitutets sammanställning av värdet på insatserna från bland andra vården och rättsväsendet är dyster läsning för skattebetalarna. Prislappen för ett våldsbrott är i snitt 177 045 kronor. På Gotland har det hittills under juni och juli månad varit 21 misshandelsfall vilket ger totalsumman 3 718 134 kronor.
- En person som fått ett slag över ögat och sedan måste röntgas kan sysselsätta mellan fem och tio personer innan de kan gå hem.
- Om de är onyktra tar det ofta längre tid att ta hand om dem, berättar Svante Walldén, röntgenläkare på Visby lasarett.
Om skadorna är allvarliga och kräver operation tas ytterligare resurser i anspråk.
- Allt detta för ett bråk som kanske startat i en krogkö. Det känns ofta som de hamnar här i onödan, säger Svante Walldén.
Räkningen för krogvåldet växer för varje anhalt i vårdapparaten som besöks. Enbart röntgenundersökningen kostar cirka 2 000 kronor.
- Den gotländska sjukvården blir dyrare. Vi får betalt för patienter från andra län, men lasarettet tar in vikarier för att hålla igång verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om