Dyra toner i ruinen
- Det känns som ett slag i magen detta. Det räcker med att en operasångare tar en hög ton. Det hände förförra sommaren vid en konsert med Anne Sofie von Otter i ruinen. Precis när hon tog en hög ton så mätte någon ljudnivån och då fick vi en varning. Då förstår man ingenting om kultur!
S:t Nicolairuinen tillhör alltså de 19 ställen som riskerar att få betala 25 000 kronor i vite för varje gång man överskrider de nya högsta tillåtna decibelnivåerna, som miljö- och hälsoskyddsnämnden har beslutat om. Visserligen hoppas och tror Magnus Wiman att förnuftet ska råda, så att det inte blir några böter.
- Men det känns jäkligt obehagligt att veta att verksamheten står och faller med nycker hos myndighetspersoner. Hela den här verksamheten bygger på ideella krafter. Det finns ingen av funktionärerna eller artisterna som har någon ersättning. Det gäller även världsartister som Anne Sofie von Otter, Barbara Hendricks, Håkan Hagegård och Staffan Scheja, säger Magnus Wiman.
Saboterar turismen
- Jag har ett intryck av att det på ena sidan finns ett lag som tycker att turismen är viktig för vår framtid och ett lag som saboterar på andra sidan.
Men även om det kanske inte blir böter på 25 000 kronor, så kan man råka ut för att få betala ljudmätning med cirka 2 000 kronor.
Magnus Wiman förstår dock inte vem som störs av konserterna i Nicolairuinen. Att man kan bli störd av skrål och skrän är en sak. Men av kammarmusik?
- Jag har talat med några av de fastighetsägare som bor närmast den västra fasaden av ruinen. De störs inte alls av det här. Och om de störs, så vet de att det är över om ett par timmar. De vet att om man bor i en turiststad och att man då måste acceptera musik, säger Magnus Wiman.
Rättviseskäl
GA har upprepade gånger sökt Jan Grimlund, mp, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden för kommentarer till det som krögarna anför. Dock utan att få kontakt.
Däremot fick vi ett kort samtal med Gunnbritt Matthiasson, ), vice ordförande i nämnden. GA frågade varför S:t Nicolairuinen finns med bland de 19 som har fått hårdare krav på sig.
- Det är av rättviseskäl. Sedan kanske de här konserterna inte är lämpliga att ha i en ruin om ljudnivåerna blir för höga, säger hon.
Gunnbritt Matthiasson anser också att man förstår sig på kultur även i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!