Dyrare foder slår hårt mot bönder
Spannmålsbönderna jublar när priserna stiger i rekordfart.För köttproducenterna blir läget i stället allt mer pressat när fodret blir dyrare. Prisökningarna kan kosta storbönderna miljonbelopp.
Orolig. "Frågan är om vi har något svenskt kött framöver", säger Gunvor Berglund. Hon är en av Gotlands köttproducenter som pressas av allt dyrare djurfoder.
Foto: Krister Nordin
Gunvor Berglund har runt 500 djur på gården, varav 250 tjurar kommer att gå till slakt. Djuren äter 600 ton foder om året.
Eftersom Berglund även har spannmål, oljeväxter och majs på sin åkermark är gården till viss del självförsörjande. Hon köper ändå in 250 ton spannmål till foder årligen och den senaste tidens prisrally har ökat gårdens kostnader med över 100 000 kronor.
En miljon extra
De stigande foderpriserna slår allra hårdast mot grisbönder. Jörgen Samuelsson i Bro måste köpa in runt 2 000 ton foder varje år till sina 10 000 grisar. 50 procent högre spannmålspriser innebär en dryg miljon kronor i extra foderkostnader.
- Smärtgränsen är nådd och vi får ju ingen kompensation på köttpriserna. Men handeln styr och säger att de inte kan betala mer, säger han.
Gunvor Berglund är inne på samma linje, att handeln tvingar bönderna att sälja på en låg prisnivå.
- Det är inte bonden som tjänar på det här prisracet. Handeln har makten över maten, de är stora och gör lite som de vill. Vi kan inte producera mer om vi inte får betalt, men köttpriserna ligger kvar, säger Gunvor Berglund.
De svenska bönderna får i dagsläget 25-26 kronor för ett kilo nötkött.
- Ett grundpris på 30 kronor är minimum för att det ska gå runt med de här foderpriserna, säger Berglund.
I Finland har däremot ett ekonomiskt stödpaket till kött- och mjölkproducenterna på över en halv miljard kronor aviserats.
- Ska vi kunna konkurrera med det? Inte en chans, säger Berglund.
Dåligt år redan i fjol
Redan 2009 var ett dåligt år för bönder med djuruppfödning. När foderpriserna nu skenar samtidigt som den utländska konkurrensen ökar tror både Gunvor Berglund och Jörgen Samuelsson att fler köttproducenter, både på Gotland och på fastlandet, kommer att tvingas avveckla.
- Frågan är om vi har något svenskt kött framöver? säger Gunvor.
De flesta gotländska bönderna säljer sitt kött till Scan, därför har GT försökt att nå Scans Sverigechef Denis Mattsson, men utan framgång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!