Dyrare för öns livsmedelsföretag
Den 1 januari förändras avgifterna för den kontroll som varje år görs av livsmedelsföretagen.
På Gotland berörs 700 verksamheter och många kan räkna med en fördubbling av avgiften.
- Alla som hanterar livsmedel berörs, säger hälsoinspektör Sara Swartling, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Från vattenverket och grossister och distributörer till industrier, bagerier, restauranger, caféer och andra storhushåll.
I dag finansieras enbart en del av kontrollen med avgifter. Efter årsskiftet ska avgifterna täcka kostnaderna helt. Den nya årliga kontrollavgiften baseras på vilken risk hanteringen av livsmedel innebär. Därför ska varje företags verksamhet riskklassificeras. Vad gör anläggningarna med vad, hur mycket och för vem?
Så kan man sammanfatta de delar som ska bedömas. Risken för sjukdom är större om campylobacter förekommer i en färdig kycklingsallad än om de finns i en rå kyckling som ska tillagas innan den äts, till exempel.
Riskbedömning
Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter innehåller begreppet risk både sannolikheten för att någon ska få sin hälsa påverkad och konsekvensen av denna påverkan.Höga riskpoäng ger högre avgifter.
Sara Swartling är en av dem som just nu arbetar med riskbedömning och att dela in dem som berörs i olika riskklasser. De nya reglerna kommer att gynna företag med små risker, och risken bedöms bland annat efter hur stor spridning företagets produkter. Klassas risken som låg så behövs mindre tillsyn och då kostar det inte så mycket per år.
- De flesta kommer att hamna i klass 3. Då handlar det om åtta timmars tillsyn per år. Det blir en kostnad på 4 648 kronor per år räknat på den timtaxa vi har i dag. Men vi har begärt att få höja den så förmodligen kommer det att bli dyrare.
I dag betalar till exempel alla restauranger samma kontrollavgift, drygt 2 000 kronor.
Efter årsskiftet blir det en differentiering beroende på hur många portioner per dag som tillagas under ett år. För större restauranger kommer avgiften då att hamna på 4 648 kronor, alltså mer än en fördubbling av dagens avgifter.
Låg risk på bagerier
- Bagerier klassas som låg risk och kommer förmodligen att klara sig undan med den lägsta avgiften på 1 162 kronor. Det är ungefär vad de betalar i dag, säger Sara Swartling.
Livsmedelsverket definierar livsmedelsföretag som varje privat eller offentligt företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon av de verksamheter som hänger samman med alla de stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan av livsmedel.
En privatperson som kokar karameller eller gör sylt för att sälja till allmänheten på marknader kan bedömas som ett livsmedelsföretag om det sker med viss regelbundenhet.
Även säsongsbetonad verksamhet som glassbarer omfattas av bestämmelserna.
Alla ska informeras
De som arbetar med livsmedel är skyldiga att hålla sig ajour med förändrade regler, men hur många som är medvetna om de avgiftshöjningar som väntar för kommunens tillsyn är osäkert.
- Vi kommer att gå ut med information om det här till alla som berörs, förklarar Sara Swartling.
Fler inspektörer
För miljö- och hälsoskyddsförvaltningen innebär förändringen att det kommer att krävas mer tid för tillsyn av livsmedelsföretagen. Troligtvis kommer fler hälsoskyddsinspektörer att anställas med hjälp av de extra pengar man får in när avgifterna ändras.
En del livsmedelsföretag kan trösta sig med att de 2008 har möjlighet att få sänkt kontrollavgift. Då införs nämligen en så kallad erfarenhetsmodul som gagnar dem som sköter egenkontroll och annat till myndigheternas belåtelse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!