Dyrare lån när räntan höjs

I går höjdes reporäntan med 0,25 procentenheter, till 4,75 procent. En höjning som kan slå hårt mot familjer med höga bostadslån.- Jämför man tre år tillbaka är det en stor skillnad, säger Peter Lindvall på Länsförsäkringars kontor i Visby.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-09-05 04:00
Redan i somras flaggade riksbanken för att en höjning kanske skulle bli aktuell senare under året, och i går kom beskedet: reporäntan höjs med 0,25 procentenheter till 4,75 procent.
- Har man ett lån på en miljon kronor, så innebär det runt 150 kronor mer i månaden efter skatt. Så det här i sig är inte så dramatiskt, men jämför man tre år tillbaka i tiden, när räntan var som lägst 2005, så är det stor skillnad, säger Länsförsäkringars vd Peter Lindvall.
I och med gårdagens höjning, har riksbanken höjt räntan med 3,25 procentenheter sedan 2006.

Ökade låneskulder
Enligt en färsk undersökning som Länsförsäkringar låtit göra har svenskarnas låneskuld ökat med 35 procent mellan 2005 och 2008, och den ökningen är ungefär den samma på Gotland som i landet i övrigt.
En genomsnittligt bolån på Gotland ligger i dag på drygt 722 565 kronor, vilket är marginellt mindre än rikssnittet. En betydande ökning från 2005, då det genomsnittliga, gotländska bolånet var 431 000 kronor.
Hittills på Gotland har det dock inte märkts någon större skillnad i människors vilja att låna pengar.
- Nej, inte än. Vi känner fortfarande av att det finns ett stort utbud av fastigheter, och därav finns ju också behovet av och viljan att låna pengar, säger Peter Lindvall, som själv inte förvånades över beslutet att höja räntan.
- Men detta är sannolikt sista höjningen på ett tag, enligt alla experter, säger Peter Lindvall.

Sänkning nästa år
Något som stöds av det faktum att riksbankschefen Stefan Ingves i går på en presskonferens flaggade för räntesänkningar nästa år.
- Nästa år räknar vi med räntan kan behöva sänkas, sade Stefan Ingves efter gårdagens besked.

Kritik
Räntebeskedet i går möttes av hårt kritik från flera håll. Bland annat uttryckte SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén och Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster sitt missnöje.
Även oppostionen protesterade: miljöpartiets språkrör Peter Ericsson, vänsterpartiets partiledare Lars Ohly och socialdemokraternas talesman Thomas Östros kritiserade i går höjningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om