Dyrare och billigare att resa till Bornholm

Enstaka resor är betydligt dyrare till Bornholm än till Gotland. Däremot kan det i vissa fall bli billigare att resa mellan Bornholm och fastlandet om man åker minst varannan vecka
Det framgår av den prisjämförelse som Nils Nordenbrink på Företagarna Gotland gjort mellan Gotland och Bornholms färjetrafik. Han berättade kort om det vid Rikstrafikens möte på torsdagen.

Gotland2006-02-04 06:00
Bornholm erbjuder sina resenärer ett rabattkortsystem som boende och besökare har samma möjlighet att lösa. I den gotländska färjetrafiken får gotlänningar automatiskt rabatt medan fastlänningar får betala ett högre pris. Fastlänningar har också möjlighet att lösa ett rabattkortsystem.
- Jag har än så länge bara räknat på familj med bil och jag har heller inte räknat på direktlinjen från Köge som ligger 3 mil söder Köpenhamn och går till Rönne, berättar Nils Nordenbrink.
När han gjort jämförelserna har han i stället lagt till broavgiften som danskarna får betala för att ta sig till Bornholm. Den kostar minst 155 kronor.
- Skillnaden är framför allt stor om man jämför öbors priser eftersom det inte finns någon automatisk rabatt för mantalsskrivna på Bornholm, konstaterar han.
- Men om man reser tre gånger per år eller oftare så blir priserna jämförbara mellan bornholmare och gotlänningar och mycket billigare för "fastlandsdanskar" jämfört med våra fastlänningar. Vem som helst kan köpa ett bornholmkort som ger kraftig rabatt från tredje resan med bil.

Annorlunda budgetbiljetter
Som exempel kan sägas att en besökande familj med bil som åker till Gotland tre gånger om året får betala 1 138 kronor. Skulle samma gäng åka till Bornholm skulle det bara kosta 760 kronor. Hade familjen varit öbor hade gotlänningen betalat 577 kronor per familj medan bornholmaren betalat 760 kronor. Bornholmaren måste åka minst varannan vecka för att komma undan billigare jämfört med gotlänningen.
Möjligheten att åka på budgetbiljett skiljer sig också mellan öarna.
- Budgetbiljetterna till Bornholm är annorlunda än till Gotland. Man behöver bara boka 7 dagar i förskott (21 för Gotland) men i gengäld är antalet röda platser begränsat. Röda bornholmsbiljetter finns bara som tur- och retur.

Skattehöjning
Det finns ingen prisdifferentiering på Bornholm som våra gula, vita och blåvita avgångar. I stället är det sommarpriser mellan 24/6 till 12/8 och sedan tar vinterpriserna vid.
- En intressant sak är att man på Bornholm har jättebilliga biljetter för alla under perioden 1/1 till 1/4, berättar Nils Nordenbrink.
Rabatten för bokning på Internet är mycket större på Bornholm än Gotland.
Att oljepriserna höjts med upp till 100 procent på ett år var ett annat ämne som diskuterades på torsdagen.
För en villaägare som värmer upp sitt hus med olja, kan höjningen låta stor. Förklaringen ligger i att sjöfarten i Sverige liksom flera andra verksamheter, är befriade från skatt på olja.
- Om bensinpriset är fyra kronor och skatten är fem kronor betalar köparen 9 kronor. Höjs priset med fyra kronor till 13 blir det en 100-procent höjning, tar marknadschefen på Destination Gotland, Per-Erling Evensen som exempel.
- Det är bara det att höjningen inte ser så stor ut eftersom en del är skatt, förklarar han.
Priset på tjockolja, som används till de stora snabbfärjorna låg på 1 268 kronor per ton i december 2004. Samma tid nästa år hade priset stigit till 2 647 kronor. Från augusti 2005 till januari 2006 hade oljepriset stigit med 72 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om