Dyrare sjunga och spela

- Vi måste höja taxorna för att slippa dra ned på verksamheten.Så förklarade och försvarade Lena Celion (m) förslaget att höja taxorna i den kommunala kulturskolan.

Daniel Bergvall (mp) gjorde debut i talarstolen och stred för barnen i Kokkolokkoskogen.

Daniel Bergvall (mp) gjorde debut i talarstolen och stred för barnen i Kokkolokkoskogen.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-12-16 04:00
Kulturskolans värde betonades av samtliga politiker som deltog i gårdagens fullmäktigedebatt om taxehöjningen. Oavsett deras hållning till själva höjningen av avgifterna.
- Det är viktigt att barn får lära sig att själva utöva kultur. Kulturskolan är ett oerhört viktigt inslag i vårt samhälle, sa Inger Harlevi (m).
I dagsläget, med tanke på barn- och utbildningsnämndens kärva ekonomiska läge, var det ingen som invände mot den föreslagna taxehöjningen. Men man beklagade den.
Bodil Rosengren (v) såg framåt och hoppades att det kulturpolitiska program som håller på att utarbetas kan ändra synen på taxesättningen i kulturskolan.
- På sikt måste den ändras. Vi har högkostnadsskydd i sjukvården, varför inte något liknande på kulturens område? sa hon.
Avgifterna höjs med mellan 100 och 200 kronor per termin. Den som spelar en gång i veckan kommer från årsskiftet att få betala mellan 850 och 1 700 kronor per termin beroende på undervisningsform. Dans- och teatereleverna får betala 750 kronor. Instrumenthyran höjs från 400 kronor till 450 kronor per termin.

Debatt om Kokkolokkoskogen
Barnen stod i centrum även när detaljplanen för Hällarna 1:7, området i hörnet Gutevägen och Söderväg i Visby, skulle antas. Här vill kommunen möjliggöra för ett hotellbygge, men delar av marken är sedan länge ett kärt lekområde för barn i förskolor i närheten.
Barnen och deras föräldrar och personal har kämpat hårt för att de ska få behålla sin skog, Kokkolokkoskogen, som den kallas.
- Nu tycker jag att vi landat i en väl avvägd kompromiss, sa Lars Thomsson (c) i fullmäktige i går.
- Vi har flyttat området som ska exploateras en bit österut så att mer av Kokkolokkoskogan kan räddas. Två tredjedelar av barnens naturmark blir kvar, en tredjedel försvinner, sa han.
Den delen som blir kvar ska det göras en skötselplan för och där ska barnperspektivet stå i förgrunden, lovade han.
Vänstern och miljöpartiet tyckte dock inte att det här var gott nog. De yrkade avslag på förslaget.
- Den här lilla, kanske oansenliga, biten naturmark är för viktig för att få bli hotellmark, ansåg Brittis Benzler.
Daniel Bergvall (mp) beskrev det som ett fyrkantigt förslag. Ett förslag som inte ger ett långsiktigt hållbart samhälle.
- Varför är det alltid de mest försvarslösa som får stå tillbaka? undrade han.
Vid voteringen som följde röstade 60 ja och 11 nej till att anta detaljplanen. Hotellbygget blir därmed möjligt och kommunfullmäktige sa även ja till det exploateringsavtal som innebär att marken säljs till Hotell Gotland AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om