Dyrt att inte skotta på taket

Skotta taket!Annars kan det stå dig dyrt.- Hem- och villaförsäkringen förutsätter att man håller efter sitt tak, säger Torsten Ahlqvist på Länsförsäkringar.

Det är fastighetsdägarens ansvar att hålla sitt tak fritt från istappar.

Det är fastighetsdägarens ansvar att hålla sitt tak fritt från istappar.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-01-07 04:00

Förra vintern knäckte snön minst 13 tak runt om på Gotland.

Snömassorna orsakade många personliga tragedier, men också stora kostnader både för samhället, försäkringsbolagen och enskilda.


Sex miljoner för skador
Länsförsäkringar på Gotland betalade ut runt sex miljoner kronor för snötrycksskador. Summan ligger skyhögt över vad man betalat ut något år tidigare. Men så brukar Gotland heller inte ha sådana snömängder som vi hade i fjol - och tycks få även i år.


Akuta utryckningar
Och för räddningstjänsten blev det många utryckningar när tak störtat ner över djur och egendom.

- Takras på grund av snötryck är en helt ny typ av skada för oss här på Gotland. Jag hade aldrig varit med om det innan fjolårets många ras inträffade, säger brandmästare Anders Fagerlund vid räddningstjänsten.

Hittills den här vintern har dock rasolyckorna kunnat undvikas.

- Jag tror fastighetsägarna är mer på alerten i år. Man har tagit lärdom av förra vintern och ser till att hålla taken skottade, säger Torsten Ahlqvist på Länsförsäkringar.

Och det är en förutsättning för att man ska få ersättning om en olycka skulle inträffa.

- Försäkringen innehåller ett aktsamhetskrav, man måste alltså som fastighetsägare hålla efter sitt tak. Kan man inte själv gå upp och skotta får man anlita nån entreprenör, säger Torsten Ahlqvist.


Gott om jobb
Plåtfirmorna är de som oftast anlitas för den här typen av arbeten. I går jobbade bland annat Lennart Borg och Peter Hellenberg från Gardells plåtslageri med att rensa taken på region Gotlands kontorsbyggnader på Visborg fria från is och snö.

Det är framför allt blötsnön som orsakar de stora problemen, förklarar Lennart Backman på plåtslagerifirman.

- Lätt snö är ingen fara, men med all blöta som vi har nu blir snön tung och det är då den blir farligt. Allra värst är kanske alla istappar, säger han.

Takröjningsuppdragen har varit många både förra och denna vinter. Och fler lär de bli med tanke på det väder vi har att vänta.


Milt och snöfall
Prognosen lovar fortsatt snöfall men samtidigt något mildare ett par dagar. Stor varning för tung blötsnö med andra ord.

Som fastighetsägare bör man också vara medveten om att försäkringen inte täcker alla delar av huset.

- För snötrycksskador gäller den bara själva bostaden. Altaner, uterum, fristående garage och växthus täcks inte av villaförsäkringen, säger Torsten Ahlqvist på Länsförsäkringar.

Reglerna för lantbruk är dock annorlunda, där omfattas alla större byggnader av försäkringen, men i gengäld är självrisken högre.

Det är fastighetsägaren som enligt ordningslagen är skyldig att hålla taken rena från istappar och att spärra av området kring byggnaden.

Boverket har regler för hur stora snölaster ett tak ska tåla.

När snöns tyngd beräknas ska det tas hänsyn till byggnadens form och snöanhopning till följd av vindpåverkan, ras och glidning. Den mängd snö som ett tak ska tåla varierar från norr till söder.

Gotland hör till zon 2,5, vilket innebär att ett tak ska klara 2,5 kilos belastning per kvadratcentimeter eller 250 kilo per kvadratmeter.

Taken som rasade förra vintern var framför allt tak med stora spännvidder, till exempel idrottshallar och jordbruksbyggnader.

Källa: Boverkets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om