Dyster arbetsmarknadsprognos – något bättre för Gotland

Arbetslösheten i Sverige väntas öka dramatisk även under nästa år. På Gotland ser prognosen dock något mindre dyster ut än riksgenomsnittet.

Sandra Larsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen på Gotland.

Sandra Larsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen på Gotland.

Foto: David Skoog

Gotland2020-06-16 14:04

Prognosen för arbetslösheten i hela landet beräknas landa på 9,4 procent i årsgenomsnitt 2020, vilket motsvarar 490 000 personer. För 2021 beräknas antalet öka till 581 000 personer, vilket motsvarar en arbetslöshet på 11 procent. För 2019 var siffrorna 349 000 och 6,9 procent.

För Gotlands del väntas arbetslösheten fortsatt ligga under rikssnittet och landa på 9,0 procent under 2021. Antalet inskrivna arbetslösa var 2019 1 678 personer, prognosen för 2020 och 2021 är 2 750 respektive 2 640 personer. Antalet inskrivna arbetslösa väntas därmed öka med 57,4 procent under perioden 2019-2021.

– Efterfrågan från näringslivet dök direkt med corona, men man kan också kan se är att det fortsatt finns en brist på arbetskraft i länet. En skyddsfaktor är regioner som har stor offentlig sektor och det har vi på Gotland, säger Sandra Larsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen på Gotland.

Att sia om framtiden är mycket svårt och osäkert, påpekar hon.

Faktiska siffror för vecka 24 visar dock att arbetslösheten i riket just nu ligger på 8,5 procent och 6,8 procent på Gotland.

– Fram till corona var arbetslösheten på Gotland 6,1 procent, och de senaste åren har Gotland legat ungefär 1 procent under rikssnittet, oavsett årstid, säger Sandra Larsson.

Under förra veckan var antalet nyinskrivna arbetssökande på Gotland 98 personer, varav 41 personer var under 24 år.

– Man kan tänka sig att det är många studenter som inte fått sina förväntade sommarjobb. Men av de här 98 är det faktiskt 58 personer som har fått jobb, så det får vi ändå vara glada för. Vi ser att det händer saker på arbetsmarknaden på Gotland, det finns ändå en viss rörlighet även om den inte är som den brukar.

Enligt Sandra Larsson har det varit mer eller mindre stiltje på Platsbanken tills alldeles nyligen.

– Flest jobb annonseras på Facebook, med ganska snabba puckar. När man nu öppnar så vill man ha tag i folk ganska snabbt.

Men även på Platsbanken börjar jobben nu trilla in.

– Det kommer in nya jobb varje dag, både inom vård och omsorg och inom de klassiska säsongsarbetena, säger Sandra Larsson.

Läget är allvarligt, men Sandra Larsson är ändå försiktigt positiv.

– Vi har byggt upp väldigt bra samarbeten mellan region och näringsliv under coronakrisen, det har kommit fram många bra idéer och man får fortsätta jobba proaktivt för att det ska få så låg effekt som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!